Bolat: “Boeing’ten sipariş için fiyat, teslimat ve motor konusunda iyileştirme bekliyoruz”

Türk Hava Yolları’nın uzun süredir beklenen Boeing siparişi konusunda Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, Hindistan’da yapılan IATA toplantısında önemli açıklamalar yaptı. Bolat, siparişin hayata geçebilmesi için Boeing’in fiyat, teslimat ve motor bakım maliyetleri konularında iyileştirme yapmasının beklediklerini söyledi.
THY, Aralık 2023’te tarihinin en büyük uçak siparişi opsiyonlarla birlikte 355 adetle Airbus’a vermişti. Bu anlaşmanın ardından gözler Boeing’e çevrildi.
THY, hem tek koridor hem de uzun menzilli uçak konusunda yaklaşık 300 adet civarında uçak sipariş anlaşması bekleniyordu. Ancak bu anlaşma uzun süredir imzalanamadı.
Aviation Week’ten Kurt Hoffman‘ın haberine göre THY ile Boeing ile yürütülen görüşmelerde özellikle teslimat programı ve motor bakım maliyetleri büyük önem taşıyor.
Hem A330neo hem de 787 masada
Geniş gövdeli uçak filosunu yenilemeyi hedefleyen THY, hem Boeing 787 hem de Airbus A330neo modellerini değerlendiriyor. Ancak A330neo’nun yalnızca Rolls-Royce motor seçeneğiyle sunulması, şirket için belirli bir risk unsuru olarak görülüyor.
Bolat, bu konudaki çekincelerini dile getirerek, motor seçeneği çeşitliliğinin filo esnekliği açısından kritik olduğunu vurguladı.
Ancak diğer taraftan THY geçtiğimiz günlerde Rolls Royce ile İstanbul’da bir motor merkezi açması konusundaki adımları da olayın başka bir tarafına dikkat çekiyor.
Eğer Boeing tarafı teklifini iyileştirmezse, THY’nin yeni siparişlerinde Airbus modellerine yönelme ihtimali oldukça güçlü görünüyor. Şirketin iç değerlendirme sürecinde Airbus’ın avantajlı bir konumda olduğu, kararın ise yaklaşık bir ay içinde netleşeceği ifade ediliyor.
Boeing teklif üzerinde çalışıyor
Boeing cephesi ise hâlâ teklif üzerinde çalışmaya devam ediyor. ABD’li üreticinin, Paris Air Show’a kadar THY ile anlaşma sağlamak istediği ancak teslimat ve fiyatlama konusunda bazı detayların netleşmediği aktarılıyor. Ayrıca Boeing’in üretim programında yaşanan aksaklıklar nedeniyle teslimatların altı aya kadar gecikebileceği belirtiliyor.
THY, bu süreçte yalnızca fiyat değil, operasyonel emniyet, bakım maliyetleri ve filo sürdürülebilirliği gibi faktörleri de dikkate alıyor. Bolat, “Sadece yeni tip uçakları değil, kendini kanıtlamış, kiralama piyasasında güçlü karşılığı olan ve emniyetli operasyon sağlayan modelleri tercih ediyoruz,” dedi.
Bu açıklamalar, THY’nin Boeing üzerindeki pazarlık gücünü stratejik şekilde kullandığını gösteriyor. Airbus ile yapılan anlaşmaların ardından Boeing’in süreci iyi yönetememesi durumunda, Türk Hava Yolları’nın tercihinin yeniden Avrupa’ya kayması ihtimali gün geçtikçe güçleniyor.