Havayolları

Avrupa Konseyi Iran Air, Mahan Air ve Saha Havayolları’na yasak getirdi

Avrupa Konseyi’nin aldığı karar ile 3 İranlı havayolu şirketi Saha Havayolları, Mahan Air ve İran Air’e yaptırım geldi. Avrupa Birliği üye ülkelerinin bakanlarının oluşturduğu konsey, bu kararı İran’ın Ukrayna Savaşı’nda Rusya’ya destek vererek bu üç şirketin kargo uçuşları ile destek vermesini gösterdi.

Konsey, şirketlerin uçuşlarında Avrupa Birliği hava sahasını kapatırken havayollarının varlıklarını da dondurdu. Şirketlere fon veya başka herhangi bir kaynak transferi de aynı şekilde yasakladı.

Konsey kararları

Havayollarının yanı sıra, Avrupa Konseyi’nin yaptırımları, İran’ın Rusya’ya yardımını kolaylaştırmadaki rolleri nedeniyle birkaç başka şirkete ve kişiye de uygulanıyor.

Bu hamleler, Konseyin Mayıs ayında AB’nin yaptırımlarının kapsamını İran’ın Ukrayna’daki Rusya savaşına verdiği desteği de kapsayacak şekilde genişletme kararının ardından geldi. Temmuz ayında daha da uzatıldı ve yıllık olarak değerlendirilecek.

Halen İran’ın en büyük havayolu şirketi Iran Air. Toplam 38 uçağa sahip havayolunun uçaklarının 18’i yedek parça ve bakım sorunları nedeniyle kullanılmıyor. Mahan Air filosunda ise 50 yolcu uçağı bulunuyor. Uçakların sadece 20’si faal.

Saha Havayolları’nın ise filosunda 4 uçak bulunuyor.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu