HaberlerHavayolları

A330neo’ya Cathay Pacific’ten dev sipariş

Hong Kong merkezli Cathay Pacific Havayolları, Airbus’tan 30 adet A330-900 geniş gövdeli uçak için kesin sipariş verdi. A330neo olarak adlandırılan bu model şirketin büyümesinde görev alacak. Cathay Pacific 30 yıldır A330 uçaklarını orta ve uzun menzilde kullanıyor.

A330neo, Cathay’ın önceki nesil A330-300 filosunu modernize etmesini ve yüksek kapasiteli bölgesel rotalardaki operasyonlarını genişletmesini sağlayacak. Uçak ayrıca daha uzun menzilli uçuş noktalarına hizmet etmek için şirketin filo planlamasına esneklik sunacak.

Tüm A330neo uçaklarında olduğu gibi, Cathay’ın uçakları da yeni nesil Rolls-Royce Trent 7000 motorlarından güç alacak.

Halen Türk Hava Yolları filosunda A330-300’den 36 adet, daha kısa gövdeli A330-200 modelinden de 13 adet bulunuyor.

Yeni nesil motor ve uzun menzil

A330-900, 7.200 deniz mili (13.330 km) menzilli. Uçağa bu performansı Trent 7000 motorları veriyor. Ayrıca özel kanat tasarımı da yakıt sarfiyatını olumlu olarak etkileyerek uçağın hem atmosferi daha az kirletmesini ve uzun menzillere uçmasına imkan sunuyor.

Kabin tasarımı ise ödüllü olan uçak yolculara daha yüksek konfor sunmayı hedefliyor.

Temmuz ayının sonunda, A330 Ailesi, dünya çapında 130’dan fazla müşteriden 1.805 kesin sipariş aldı ve dünya çapında uzun, orta ve kısa mesafeli rotalarda 1.469 uçak halen kullanımda.

Airbus, A330-900’ün talep doğrultusunda askeri tanker modeli için de çalışmalar yapmayı hedefliyor.

Filo yenileniyor

Cathay Group İcra Kurulu Başkanı Ronald Lam şunları söyledi:

“Cathay yeniden inşa yolculuğunun son bölümünü tamamlarken, hem kapsam hem de kalite açısından sayfayı modernizasyon ve büyümeye çeviriyoruz. Son teknoloji A330neo uçakları için bu yeni siparişi duyurmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu önemli yatırım, yalnızca Hong Kong’un önde gelen uluslararası havacılık merkezi statüsüne olan muazzam güvenimizi değil, aynı zamanda kendi şehrimizin devam eden gelişimini teşvik etme taahhüdümüzü de yansıtıyor.”

“A330, yaklaşık 30 yıldır Cathay Pacific’e iyi hizmet veren bir uçak türüdür. Bu yeni uçaklar esas olarak Asya’daki bölgesel varış noktalarımıza hizmet ederken, aynı zamanda gerektiği gibi daha uzun mesafeli destinasyonlara hizmet etme esnekliği sağlayacak. Bu A330neos’un geliştirilmiş yakıt verimliliği, yüksek konfor standartları ile birlikte, 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonu hedefimize katkıda bulunurken, müşterilerimize sağladığımız deneyimi daha da yükseltmemizi sağlayacak.”

Airbus Ticari Uçak İcra Kurulu Başkanı Christian Scherer şunları söyledi: “Dünyanın en deneyimli A330 operatörlerinden biri olan Cathay’den gelen bu son sipariş, en yeni nesil A330neo’nun büyük bir onayıdır. Mevcut A330 filolarının doğal halefidir, en yüksek düzeyde teknik ve operasyonel ortaklık ve yakıt tüketimi ve karbon emisyonlarında önemli düşüşler getirir. Ayrıca ödüllü Airspace kabini yepyeni bir uçuş deneyimi sunuyor.”

“Cathay’da A330neo, daha uzun rotalarda çalışmanın çok yönlülüğü ile bölgesel geniş gövdeli operasyonlarının bel kemiği olacak. A320 Ailesi ve A350 filolarıyla birlikte havayolu, en yeni nesil Airbus ürün serisinin benzersiz sinerjilerinden tam olarak yararlanabilecek.”

Airbus’tan 100’üncü A330neo teslimatı

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu