Havalimanları

TAV Nijerya’da Lagos Havalimanı için pazarlık masasında

TAV Havalimanları Holding, Nijerya Lagos Havalimanı ihalesinde tercih edilen işletmeci oldu. TAV, Nijerya devleti tarafından pazarlık yapılması için müzakereye davet edildi. Sürecin devam ettiğine dikkat çekildi.

Gelişmeleri TAV KAP (Kamuoyu Aydınlatma Platformu) açıklaması ile paylaştı:

17 Ekim 2022 tarihli açıklamamızda, Nijerya Federal Havalimanları Otoritesi (NFHO) tarafından yapılan açıklamaya göre, Nahco Management Services Ltd ve Planet Project Limited ile oluşturduğumuz Konsorsiyumun Lagos Havalimanı’nın dış hat yolcu ve kargo terminallerinin 20 yıl süreyle işletilmesi ve geliştirilmesi ihalesinde müzakere aşamasına geçmek için “tercih edilen işletmeci” olarak seçildiğini, bu seçimin gerekli resmi onayların alınmasına tabi olduğunu ve resmi onayların alınmasını takiben pazarlık sürecinin başlayacağını kamuoyu ile paylaşmıştık.

İhaleye ilişkin yukarıda bahsedilen süreç devam etmektedir.”

Türkiye ve Nijerya ilişkileri

Nijerya, dünyaya açılan kapısı olan ve Türk Hava Yolları’nın da önemli bir taşıyıcı olduğu Lagos Havalimanı’nın geliştirilmesi için geçtiğimiz yıl düğmeye basmıştı.

Havalimanı 2021’i 5,6, 2022’yi de 6,5 milyon yolcuya ev sahipliği yapmıştı. Yeni inşaat ve modernizasyon ile havalimanının kapasitesinin yıllık 14 milyon yolcuya çıkartılması hedefleniyor.

Son dönemde özellikle Türkiye ve Nijerya arasında savunma konularındaki iş birliği dikkat çekiyor. TUSAŞ, Nijerya’ya 6 adet T129 ATAK helikopteri için anlaşma imzalanmıştı. İlk üç helikopter üretilerek Nijerya’ya teslim edildi.

İHA konusunda ise daha önceden Baykar TB2 BAYRAKTAR alan Nijerya, halen 6 hava aracı ve iki komuta kontrol sistemini kullanıyor. TB2’ler envantere 2022’de girmişti.

Nijerya ANKA konusunda da TUSAŞ ile görüşmelerini sürdürüyor.

Halen Nijerya’da süren diğer savunma projeleri arasında STM tarafından geliştirilen TOGAN Otonom Döner Kanatlı Gözcü İHA Sistemi, Assisgurd şirketinin SONGAR ve HAVELSAN’ın BAHA Bulutaltı İnsansız Hava Aracı gibi sistemler bulunuyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu