Havalimanları

Sabiha Gökçen Havalimanı’na SAAB radarı

Sabiha Gökçen Havalimanı’nın sahibi olan Havaalanı İşletme ve Havacılık AŞ (HEAŞ), ikinci pist için yer radarı konusunda İsveçli SAAB ile anlaşma imzalandı. Anlaşma ile 2013’te kullanıma alınan ancak ikinci pist ile birlikte yetersiz hale gelecek radarın kapasitesi geliştirilecek. 

ADS-B WAM olarak adlandırılan sistem ile Sabiha Gökçen Havalimanı hava sahasındaki uçakları otomatik takip eden gözetim sistemi kurularak ikinci pist ile birlikte kullanılmaya başlayacak.

HEAŞ’tan yapılan açıklamada,”Yer Radarı Genişleme Projesi” kapsamında temin edilecek yeni nesil “MLAT sensörlerin”, yolcu uçaklarından doğrudan veri alabildiği, havalimanı yüzeyindeki uçak hareketlerini takip edebildiği kaydedilerek, “Bu yeni nesil sensörler ile ayrıca ADS-B WAM (Wide Area Multilateration) sistemine de sahip olunacak ve bu sayede radar görüntüsü ile sadece havalimanı yüzeyinde değil hava sahasında da uçakların takibi mümkün olacaktır. Böylece Sabiha Gökçen Havalimanı ve İstanbul hava sahası radar görüntü kapsaması genişletilmiş ve yedeklenmiş olacaktır.” ifadelerine yer verildi.

sabiha gökçen havalimanı

İKİNCİ PİST 2021’E KAYDI

Arka arkaya çökme nedeniyle Sabiha Gökçen Havalimanı ikinci pist inşaatında uzama meydana geldi. Yıl sonuna planlanan pistin ancak 2021’de açılabileceği tahmin ediliyor. İkinci pist ile Sabiha Gökçen Havalimanı trafik kapasitesi iki kat artırılacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu