Deniz KuvvetleriSavunma

STM’nin ana yükleniciliğinde Ukrayna korveti kızağa kondu

Ukrayna ve Türkiye arasındaki en önemli savunma işbirliği anlaşmalarından korvet inşa projesi için kızağa konuş töreni İstanbul’da RMK Marine tesislerinde yapıldı. STM’nin ana yükleniciliğinde gerçekleştirilencek Ukrayna Korvet İnşası Projesi’nde geminin 2023’te deniz testlerinin başlaması planlanıyor.

MİLGEM ADA Sınıfı Korvet Programı için çalışmalar, bu yılın ocak ayında Ukrayna Deniz Kuvvetleri yetkililerinin İstanbul’a gelmesiyle başlamıştı. Teknoloji transferi de içeren projede bu güne kadar çelik kesilmesi tamamlanırken alt gövde kaynaklanma ve omurga oluşumu konusunda çalışmalar gerçekleştirilmişti.

İnşa işlemlerinin tamamlanmasının ardından korvet Ukrayna’ya gönderilecek. Burada donatımı gerçekleştirilecek. Teknoloji ise Türkiye tarafından bu sınıftaki gemilerin inşası için kademeli olarak aktarılacak.

Proje ilk geminin Türkiye’de yapılmasının ardından 3 gemi inşaasını daha içeriyor. Hedef, tüm ADA sınıfı korvetlerin Ukrayna’da inşa edilmesi hedefleniyor. Karadeniz’de Ukrayna Donanması’nın gücünü artıracak bu adım ile aynı zamanda gemilerin NATO üye ülkeleriyle uyumlu olmasına izin verecek. 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu