Savunma

Hırvatistan’dan Ukrayna’ya 14 adet Mi-8 helikopteri

Hırvatistan, envanterindeki 14 adet Mi-8 genel maksat helikopterini Ukrayna’ya gönderiyor. Helikopter bakımlarının 10 gün içinde tamamlanması planlanıyor. Helikopterler önce Polonya’ya oradanda Ukrayna’ya gönderilecek.

Halen Hırvatistan, envanterindeki 12 adet Mi-8 MTV-1 tipi ve 2 adet Mi-8T tipi helikopter göndermek üzere çalışma gerçekleştiriyor. Bakımlar Hırvatistan Hava Kuvvetleri ekipleri tarafından gerçekleştiriliyor.

Bu arada, Hırvatistan hükümeti Ukrayna’ya sağlanan askeri desteği “gizli” tutarken, Başbakan Andrej Plenkovic, kasımda yaptığı açıklamada, 14 helikopterin Ukrayna’ya gönderileceğini duyurmuştu.

Ukrayna’ya askeri yardım gönderilmesine ilişkin karşıt görüşüyle bilinen Cumhurbaşkanı Zoran Milanovic ise durumu “umurumda değil” şeklinde değerlendirmişti.

Genel maksat

Rus imalatı Mi-8 serisi dünyanın hem askeri hem de sivil alanda yoğun olarak kullanılan helikopterler arasında bulunuyor. Genellikle sivil modeller Mi-8, askeri model de Mi-17 olarak adlandırılıyor.

İlk uçuşunu 1975’te yapan Mi-8, hizmete 1977’de girdi. 24 tam teçhizatlı asker veya 4 tonu kabinde veya 5 ton halat sistemi ile dışarıda yük taşıyabiliyor. 13 ton maksimum kalkış ağırlığına sahip helikopterde her biri 2 bin 700 beygir gücünde Klimov VK-2500PS-03 turboşaft iki motor yer alıyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu