Havacılık IT

Yerli Çipte Malezya ortaklığı

CNN Türk’te Gazeteci Hakan Çelik’in programına katılan Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, son yılların en önemli krizlerinden biri olan çip konusunda Malezya ile ortak çalışmalar yapıldığını söyledi. İki ülkenin beraber gerçekleştirileceği yatırım ile çip üretimi yapılacak.

Günümüzde elektronik anlamda çiplerin hayatın çok önemli bir parçası. Ancak yaşanan salgın, sonrasında bu konuda en önemli üretimin gerçekleştirildiği Tayvan’da yükselen Çin krizi, üretim konusunda önemli aksaklıkların yaşanmasına neden olmuştu.

Kriz, en çok otomotiv sektörünü vurmuştu. Bir çok üretici, kapasite düşürmek zorunda kalmıştı.

“Savunma sanayiimiz çok etkilenmedi”

Çip kriziyle ilgili olarak Hakan Çelik’in sorusunu yanıtlayan İsmail Demir “Savunma sanayiimiz çip krizinden çok etkilenmedi. Aldığımız önlemler sayesinde projelerde bu açıdan bir gecikme yaşanmadı” dedi.

Programın sonunda çip konusunda Malezya ile ortaklık hakkında da konuşan Demir, “İki ülkenin ortak yatırımı ile çip konusunda önemli bir adım atıyoruz” dedi.

2018’de Türkiye ile Malezya arasında imzalanan ticari anlaşma maddeleri arasında çip konusu da yer almıştı. Sonrasında Teknopark İstanbul firmalarından Yongatek, Türkiye’nin ilk yerli ve milli çiplerini üretmek için Silterra Malaysia Sdn. Bhd. firması ile iş birliği anlaşması imzamıştı.

Yongatek Aselsan’ın çözüm ortağı

Yongatek, yerli ve milli çip üretimi için hayata geçirilen “Çakıl Milli İşlemci Projesi”nde de Aselsan’ın çözüm ortağı olarak yer alıyor. Türkiye’de daha önce yapılmayan, ciddi mühendislik alt yapısı gerektiren ve tamamen yurt dışından ithal edilen alanlarda çözümler geliştiren Yongatek, gömülü hedef takip ve H264 video kodlayıcı ile çözücü sistemlerinde de Türkiye’nin ilk üreticisi olmuştu.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu