Havacılık Endüstrisi

Yeni savaş uçağını gizlice tasarlayıp uçurdular

Amerikan Hava Kuvvetleri, 2030’da hizmete girmesi planlanan Gelecek Nesil Hava Üstünlüğü Programı kapsamında ilk uçağı tasarlayıp uçurdu. Çok gizli sürdürülen programla ilgili olarak paylaşılan bilgi havacılık sektöründe büyük heyecan yarattı.

Gelişmeleri Hava, Uzay ve Siber Konferansında paylaşan Amerikan Hava Kuvvetleri’nin Satın Almadan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Will Roper, “Tam kapasiteli test aracımız fiziksel dünyada uçuşunu yaptı. Bunu yaparken de birçok rekoru kırdı.” dedi.

ABD Hava Kuvvetleri, resmi olarak 2016’dan bu yana proje üzerinde çalışıyor. F-22, sonrasında da F-35’lerden elde edilen teknoloji insanlı olarak planlanan uçağa uygulanırken farklı tasarım da dikkat çekiyor. Uçağın örneğin dikey stablizesi bulunmuyor.

CENTURY SERİSİ ÖRNEK ALINDI

ABD Hava Kuvvetleri, 1950’li yıllarda farklı özelliklere sahip ‘century’ olarak adlandırılan yüz yıl serisi uçaklar geliştirmişti. Çok hızlı tasarlanan ve hayata geçirilen uçaklar, Türk Hava Kuvvetleri’nin de kullandığı F-100 ile başlamıştı. Av, bombardıman, av önleme gibi farklı görevler için sırasıyla F-101, F-102, F-104, F-105 ve F-106 gibi modeller geliştirilmişti. Bu uçaklardan bir bölümü başarılı olurken bazı modeller uzun yıllar bir çok ülke tarafından kullanılmıştı.

Yeni konseptte örneğin F-200, F-201 veya F-202 gibi farklı farklı konseptlerde uçakların geliştirilmesi planlanıyor. Burada amaç bir uçağı 40 veya 50 yıl kullanmak değil. Örneğin ilk uçuşunu 1974 yılında yapan F-16 sürekli modernize ediliyor. Yeni sistemler ekleniyor. Bunun yerine kısa ömürlü uçaklar ile gelişen teknolojiye ayak uydurulacak. Uçakların hizmet ömürleri ise 1500-200 saat olarak planlanacak. 

GİZLİ TUTULUYOR

Gelecek Nesil Hava Üstünlüğü Programı kapsamında hangi aşamada olunduğu, kaç prototip uçak ürettiği veya bahsedilen uçağı ne zaman kamuoyuna açıklayacağı konusunda açıklama yapılmadı.

ABD basınından yer alan haberlere göre, uçağın envantere alınması durumunda ABD’nin operasyonel F-35 uçaklarına ve test aşamasında olan F-15EX tipi savaş uçaklarına rakip olacağı, özellikle de savunma sanayinde ortalığı karıştıracağı düşünülüyor.

ABD’nin bu uçağı Elon Musk’ın SpaceX şirketine ihale edebileceği de ortaya atılan iddialar arasında.

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Tam olarak 6.nesil uçakların ilk örneği ve prototipleri mi üretiliyor yoksa f-22, f-35 gibi 5.nesil uçakların muadili benzeri fakat farklı görev tanımı concepti tamamlayıcı ve ihraç amaçlı ticari kaygılar baz alınarak üretilmeye çalışılan bir ucakmi olacak??burada takdir ettiğim ve dikkatimi çeken husus çok hızlı gelişen teknolojiyi özellikle silah sanayi teknolojisini yakalamak devamlı güncel aktif ve daha önemlisi prograsif tutmak ve bu sayede her zaman zirvede kalabilmek amacıyla karar kılınmış stratejik bir hedef olarak gördüm..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu