Türk Savunma Sanayi

ASELSAN’ın yerli kara kutusu: AMİR-100C

ASELSAN, ülkemizde geliştirilen milli sistemlere sahip kara kutu sistemi AMİR-100C’yi tanıttı. Uçak, helikopter ve İnsansız Hava Aracı gibi farklı platformlarda kullanılabilecek AMİR-100C, oluşabilecek darbe veya yangına karşı dayanıklı. İçinde bilgi ve video bilgilerini tutabiliyor.

Günümüzde farklı ülke kurallarına göre değişmekle birlikte sivil hava taşıtlarında oluşabilecek kazalar sonrasında bilgiye ulaşmak için farklı kara kutu sistemleri bulunuyor. Yangın, darbe gibi zorlu şartlarda sistem kayda devam ederken sonrasında kaza kırım ekiplerinin bu bilgilere rahatlıkla ulaşabilmesi için de kara kutu sistemleri büyük önem taşıyor.

Avionik sistem konusunda önemli adımlar atan ASELSAN, bir süredir üzerinde çalıştığı AMİR-/100C’nin bilgilerini kamuoyu ile paylaştı. Başta GÖKBEY olmak üzere ülkemizde geliştirilen hava araçlarında kullanılan sistemin ana amacı, “Kazaya Dayanıklı Görev Veri Kaydedici video, ses ve uçuş verilerinin sıkıştırılıp kaydedilebildiği ASELSAN tarafından geliştirilmiş çarpışmaya dayanıklı uçuş veri kayıt cihazı”. 

Kayıt edilen veriler Çarpışmaya Dayanıklı Hafıza Ünitesi içerisinde tutularak, kaza/kırım sırasında meydana gelebilecek darbe, sıcaklık, sualtı basıncı gibi zorlu dış koşullar karşısında verilerin muhafaza edilmesi sağlanmaktadır.

Video da kaydedebiliyor

Sistem veri ve ses kaydının yanı sıra video kaydı yaparak bunları uzun süre hafızasında tutabiliyor. Sistem, ED-112A uyumlu. Yani “Minimum Operasyonel Performans Çarpışmaya Karşı Korumalı Hava Kayıt Sistemleri için Özellikler”e sahip.

Uluslararası havacılık kurallarına göre 2016’dan bu yana kara kutu sistemlerinde analog kayıt sistemi artık kullanılmıyor. Bunun yerine geçici olmayan katı hal bellek (EEPROM) sistemden yararlanılmaktı.

AMİR-100C’de ayrıca yer istasyonu yazılımı, iletimle soğutma, gibi özellikler de bulunmakta. Hafif ve kompakt tasarıma ayrıca çoklu arayüz desteği de verilmekte. Sistem, SAE 8045A standartlarına yani su altında akustik olarak yerin belirlenmesini sağlayan sinyal verme özelliklerine de sahip.

Kara kutu sistemleri, uluslararası kurallar gereği su altında en az 30 gün sinyal vermesi gerekiyor.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu