Eğitim

TUSAŞ test pilotu okulu açıyor

Arka arkaya geliştirdiği hava araçları ile dünya gündeminde dikkatle takip edilen Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ), kendi Test Pilotu Okulu’nu açmak üzere çalışmalarında son aşamaya geldi. Ankara merkezli açılacak kurs ile hem TUSAŞ kendi personelini eğitecek, hem de bölgeden gelen talepleri karşılayacak.

Test pilotluğu, çok özel nitelikler isteyen farklı bir meslek. Pilotluğun yanı sıra bu işi yapanların akademik olarak çok iyi alt yapıya sahip olmaları, bir mühendis gibi tasarım ve üretim süreçlerinde aktif rol oynamaları gerekiyor. 

Geçmişte Kanada merkezli International Test Pilots School (ITPS) ile iş birliği yapan TUSAŞ, okula çok sayıda pilot ve mühendis göndermişti. Halen pilotlar ve mühendisler, MMU’dan HÜRJET’e, HÜRKUŞ’tan T625 GÖKBEY ve İnsansız Sistemlere farklı projelerde görev yapıyor.

Ortak kuruluyor

TUSAŞ ile ITPS arasında imzalanan anlaşmaya göre, Ankara’da Kahramankazan Yerleşkesi’nde yeni bir yapılandırmaya gidiliyor. TUSAŞ ve ITPS, ortaklaşa bir uydu Onaylı Eğitim Organizasyonu (ATO) kuruyor.

Bu merkezde, teorik derslerin yanı sıra uygulamalı eğitim farklı hava araçlarında verilecek. TUSAŞ personelinin yanı sıra bu konuda dünyanın önde gelen eğitmenleri de Test Pilotu Okulu’nda görev alacak. 

 

Kurs 3 Temmuz’da başlayacak

Hedef ilk kursun 3 Temmuz 2023 tarihinde başlaması. Daha sonra dönemler halinde eğitim sürecek.

Konuyla ilgili olarak bir paylaşımda bulunan ITPS Başkanı Giorgio Clementi, okulun TUSAŞ ile 10 yılı aşkın süredir başarılı bir iş birliğinin olduğunu belirterek “Bu süre zarfında ITPS mezunları, HÜRKUŞ turboprop eğitim uçağından T625 GÖKBEY helikopterinin ilk uçuşunu başarıyla yaptılar. Her iki hava aracının geliştirilme süreçlerini tamamlayıp sertifikasyona götürdüler.

TUSAŞ Kanada’da test pilotu okuluna 10 kişi gönderiyor

Geçtiğimiz haftalarda ITPS mezunları HÜRJET ve MMU prototiplerinin ilk taksi testlerini gerçekleştirdiler. TUSAŞ, gelecekte bu ve diğer ürünleri test ederek test pilotları, uçuş test mühendisleri ve destekleyici uzmanların eğitimleri için önemli bir talep oluşturacaktır. 

Geleceğin test pilot ve mühendisi Ankara’da yetişecek

ITPS’nin Türkiye’de TUSAŞ ile ortaklaşa bir uydu Onaylı Eğitim Organizasyonu (ATO) kuracağını duyurmaktan gurur duyuyorum. Türkiye’de gerçekleştirilecek ilk Test Pilotu ve Uçuş Test Mühendisi kursu 3 Temmuz 2023 tarihinde başlayacaktır. TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil’e ve Türk Hava Kuvvetleri’ne, heyecan verici yeni uçaklarını test etme zorlu görevi için en iyi pilotlarının ve mühendislerinin eğitimini bize emanet etmede ITPS’ye duydukları güven için teşekkür etmek istiyorum” dedi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu