Havacılık Endüstrisi

İşte ASELSAN’ın kuruluş nedeni

Bugün, Kıbrıs’taki Türklerin kurtuluşunun 46’ncı yıl dönümü. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 20 Temmuz 1974’te başlattığı Kıbrıs Barış Harekatı ile Rumların terörü son bulmuş ve adaya barış gelmişti. Ancak harekat sonrasında Türkiye başta ABD olmak üzere ağır bir ambargonun altına girmişti. Köreltilen savunma sanayi ile birlikte Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kendine ait sistemleri olmalıydı. En büyük sorun da telsizde yaşanıyordu. 

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 46’ncı yıl dönümünde Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir özel bir mesaj yayınladı. Demir, TSK Çok Bantlı Sayısal Müşterek Telsiz Sözleşmesi (ÇBSMT) kapsamında kara, deniz ve hava unsurlarının taktik ve stratejik haberleşme ihtiyaçları milli olarak geliştirilen yazılım tabanlı telsizlerle karşılandığına dikkat çekerek “Kıbrıs Barış Harekâtının 46. yıldönümünde şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnetle anıyorum. O günlerde yerli ve milli savunma sanayiinin ne kadar elzem olduğu bir kez daha görülmüş ve bu anlamda önemli adımlar atılmıştır. Aselsan’ın kurulması ve yerli telsizlerin üretilmesi savunma sanayimizin önemli dönüm noktalarından biridir. Savunma sanayiimiz o günlerden bu günlere çok farklı bir seviyeye geldi. Yeni teknolojilerle güvenlik güçlerimizin ihtiyaçlarını karşılayan ASELSAN da son olarak EHKET telsizlerini geliştirdi.” dedi.

Demir, en zor ses-veri-video haberleşme ihtiyaçlarını karşılayabilen küçük, hafif, çok bantlı, çok fonksiyonlu taktik el telsizi EHKET’in en zor çevre koşullarına dahi uyum sağlayabilecek şekilde tasarlandığını belirtti. Demir, “EHKET telsizleri, doğrudan görüş hattının olmadığı yerlerde dahi geniş bant dalga şekli özelliğini kullanarak günümüz modern savaş alanlarında ihtiyaç duyulan yüksek çözünürlüklü görüntü ve videoları aktarabiliyor. Yüksek seviye elektronik harp koruma tedbirleri, EHKET’e yüksek beka kabiliyeti kazandırıyor. Milli kriptolu haberleşme yapılan telsizlerin TSK’ya ilk teslimatları yapıldı ve yurt dışına da ihraç edilmeye başlandı. Kıbrıs Barış Harekâtında yabancı ülkelerin telsizini kullanmak zorunda kalan Türkiye, bugün geliştirdiği Yazılım Tabanlı Telsizleri ile kara, hava ve deniz platformlarının tamamında kendi milli ve özgün haberleşme sistemlerini tasarlayan, geliştiren ve üreten dünyadaki sayılı ülkeler arasında yer alıyor” dedi.

Elektronik Harp Korumalı El Telsizi EHKET’in Özellikleri

Yüksek veri hızı ile ses-veri-video haberleşme 

Elektronik harp korumalı

Milli kriptolu

Yüksek çözünürlüklü dâhili kamera

Hafifletilmiş magnezyum gövde

Dünyadaki benzerlerine göre hafif, küçük ve fiyat avantajına sahip

Ağ Destekli yapısı ile en uç birimlerden komuta merkezlerine kadar haberleşme imkânı 

Tam IP Uyumlu

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu