Havacılık Endüstrisi

Airbus’tan lazerle iletişim

Airbus ve Hollanda Uygulamalı Bilimsel Araştırma Örgütü (TNO), UltraAir olarak adlandırılan uçaklar için lazer iletişim terminali tanıtımını geliştirecek bir program başlatıyor.

Airbus, TNO ve Hollanda Uzay Ofisi (NSO) tarafından ortaklaşa finanse edilen proje, Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) ScyLight (Güvenli ve Lazer İletişim Teknolojisi) programının bir parçası. Teknoloji demonstrator’ının tasarımı, yapımı ve test edilmesini kapsamakta.

Lazer iletişim teknolojileri, uydu iletişiminde (satcom) bir devrim niteliği taşıyor ve önümüzdeki on yıl içinde ticari ihtiyaçları karşılamak için benzeri görülmemiş iletim hızı, veri güvenliği ve esneklik sağlayacak.

UltraAir terminali, son derece kararlı ve hassas bir optik mekatronik sistem de dahil olmak üzere eşsiz bir teknoloji ile, Dünya’dan 36.000 km yüksekliğindeki jeostatik yörüngede bir uçak ile bir uydu arasında lazer bağlantıları yapabilecek.

Teknoloji demonstrator’ı, veri aktarım hızlarının saniyede birkaç gigabite ulaşabileceği geleceğin UltraAir ürününün önünü açarken, anti-parazit ve daha az müdahale olasılığı sağlar.

Bu şekilde UltraAir, askeri uçakların ve İHA’ların (insansız hava araçları) bir savaş bulutu içinde bağlanmasının yanı sıra uzun vadede havayolu yolcularının Airbus’ın SpaceDataHighway takım uyduları sayesinde yüksek hızlı veri bağlantıları kurmasını sağlayacak.

SpaceDataHighway (Edrs) uyduları, Jeostatik yörüngedeki konumlarından gözlem uyduları tarafından toplanan verileri neredeyse gerçek zamanlı olarak Dünya’ya iletir, ki bu süreç normalde birkaç saat sürer.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu