Hava Kuvvetleri

F-15EX’e yeni isim

ABD Hava Kuvvetlerinin en yeni F-15EX varyantı, “Eagle II” olarak adlandırıldı. Resmi atama Florida, Eglin Hava Kuvvetleri Üssü’nde bir sunum ve adlandırma töreniyle duyuruldu.

ABD Hava Kuvvetleri, ortalama yaşı 37 olan ve yapısal zorlanma sınırına dayanan F-15C/D filosunun yerine toplamda en az 144 adet F-15EX satın almayı planlıyor. Hava Ulusal Muhafızlarının F-15C/D filosunun tamamı da F-15EX’ler ya da F-35A’larla değiştirilecek.

F-15EX, eski F-15C Eagle ve F-15E Strike Eagle modelleriyle karşılaştırıldığında, Eagle Pasif/Aktif Uyarı ve Hayatta Kalma Sistemi, elektronik harp sistemi, dijital bir kokpit, daha gelişmiş ADCP-II Honeywell görev bilgisayarı ve kablolu uçuş kontrolleri dahil olmak üzere bir dizi yükseltme içeriyor.

Çarşamba günü yapılan sunum ve adlandırma töreninde, en önemli noktanın ABD Hava Kuvvetlerinin uçağı hızla güncellemesine ve yeni yetenekler eklemesine olanak tanıyan uçağın açık mimari omurgası olduğu belirtildi.

EX modelinin yeni sistemlerinin çoğu, Katar veya Suudi Arabistan gibi F-15 müşterileri için hâlihazırda üretimde olduğundan, Hava Kuvvetleri uzun bir geliştirme sürecini atlayabildi. Nihayetinde program, sözleşmenin imzalanmasından ilk uçağın yaklaşık dokuz ay içinde teslim edilmesine olanak sağladı.

 

SÖZLEŞME 200’E KADAR JET SATIN ALINMASINA İZİN VERİYOR

F-15EX ilk uçuşunu 2 Şubat’ta St. Louis, Missouri’deki Lambert Uluslararası Havaalanı’nda yaptı. Bir ay sonra, 10 Mart’ta Boeing, ilk uçağı Hava Kuvvetleri’ne teslim etti ve şu anda uçağı Eglin’de operasyonel testlere tabi tutuyor.

ABD Hava Kuvvetleri, F-15EX için ilk siparişini Temmuz 2020’de verdi ve değeri yaklaşık 1,2 milyar doları geçmeyecek sekiz jetlik ilk parti için bir sözleşme imzaladı. Tüm bu uçakların 2023 mali yılına kadar Eglin Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilmesi planlanıyor.

F-15EX uçaklarının ikinci partisi, 2024 mali yılında Oregon’daki Kingsley Field Hava Ulusal Muhafız Üssüne teslim edilmek üzere planlandı. Bu üs aynı zamanda F-15EX eğitimi için bir tesis olarak hizmet verecek. Üçüncü parti, 2025 mali yılında Oregon’daki Portland Hava Ulusal Muhafız Üssüne teslimat yapacak ve üssün 142. Kanadı, uçağı uçuran ilk operasyonel birim olacak.

Sözleşmede, ABD Hava Kuvvetlerinin 200’e kadar jet satın almasına izin verecek ve program için toplam maksimum değer 23 milyar dolar olan seçenekler bulunuyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu