Genel Havacılık

THK CL215’leri modernize edilebilir mi?

Geçtiğimiz günlerde Bafa Gölü’nde kaza kırım geçiren Türk Hava Kurumu’na ait CL215 uçakları, bu yıl yangın söndürmede joker görevini sürdürürken akıllara “Bu uçakların yenilerinin alınmasına kadar modernize edilebilir mi” sorusu geliyor.

Bir başka çok tartışılan uçak ise Türk Hava Kurumu’nun CL215’leri. Toplam 8 uçak filoda bulunuyor. Bunların dördü aktif olarak kullanılıyor. Son olay sonrasında aktif uçak sayısı şu anlık 3’e inmiş durumda.

Uzmanlar, halen piston motora sahip CL215’lerin TUSAŞ’ın verdiği bakım desteği sayesinde 3-4 yıl daha uçabileceğine dikkat çekiyor. Ancak gündeme hızla bu uçaklara takılacak turboprop motor ve aviyonik modernizasyonu ile bu uçaklardan uzun yıllar yararlanılabilir.

Halen THK filosundaki uçaklardan 4’ü bu modernizasyon yapılacak alt yapıya sahip. Kaza kırım yapan uçak ise klasik modellerden. Yani değişim özelliğine sahip değil.

Filoyu modernize edip elde tutmak

Uçağın imalatçısı olan Bombardier şirketinin bu bölümü, geçtiğimiz yıllarda Viking Air tarafından satın alındı. Şirketin yeni adı de Havilland oldu. Dünyada artan talep doğrultusunda CL415 olarak adlandırılan turboprop modelin yerini alacak DHC-515 modelinin tasarım çalışmaları önemli ölçüde tamamlandı. 2-3 yıl içinde üretim başlayacak.

Tolga Özbek yangın söndürme uçak-helikopter filosundaki gelişmeleri anlattı

Uçağa Yunanistan, Hırvatistan ve İspanya sipariş verdi. Henüz uçaklar için bir kaç yıllık üretim amaçlı boşluk var. Bu dönem değerlendirilebilir ve THK’nın elindeki uçaklar turboprop motor takılarak, avionik sistemleri yenilenerek modernize edilebilir. Yakında 515 siparişleri artıkça imalatçı De Havilland şirketi CL215’leri modernize etmeyecek.

Türkiye’nin elini çok hızlı tutması gerekiyor. Hem mevcut uçakları kullanalım hem de yenilerini sipariş verip filoyu garanti altına alınması gerekiyor.

Bu arada modernizasyon uçak başına 25-30 milyon dolar tutuyor. Yenileri ise 50 milyon dolar civarında. Kiralamak istediğinizde yıllık 9-10 milyon dolarlık fiyat çıkıyor. Kalıcı bir filo için uçak temini şart.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu