Genel Havacılık

Portekiz iki adet DHC-515 yangın söndürme uçağı almak üzere anlaşma yaptı

Portekiz, orman yangınları ile mücadele için havadan müdahale uçak filosunu yenilemek üzere düğmeye bastı. Kanadalı imalatçı de Havilland ile iki adet yeni nesil DHC-515 alımı konusunda anlaşma imzalandı.

2017 yılında Portekiz’de meydana gelen iki büyük yangın felaketinde 100’den fazla kişi hayatını kaybetmiş, binlerce dönüm orman arazisi kül olmuştu. Sonrasında filosunu yenilemeye başlayan Portekiz, Avrupa Birliği’nin desteği ile DHC-515 konusunda adım attı.

Toplam 600 milyon Euro’luk kredi açan Avrupa Birliği, İspanya, Fransa, Yunanistan ve Hırvatistan’ın filolarını DHC-515 ile yenilemesi konusunda destek sağlamıştı. Bu ülkeler arasına Portekiz de katılmış oldu.

DHC-515’lerle imalat yeniden başlıyor

DHC-515, 50 yılı aşkın bir süredir Avrupa ve Kuzey Amerika havadan yangınla mücadele filolarının kritik bir parçası olan ancak artık üretilmeyen Canadair CL-215 ve CL-415 uçaklarının tarihini temel alarak tasarlandı.

Canadair’in bu bölümü daha sonra Twin Otter uçaklarının üreticisi olan Viking tarafından satın alındı. Şirketin adı da tekrar De Havilland Canada (DHC) oldu. Motor gücü artırılan, kokpitinde yeni nesil avionik sistemlerim bulunduğu uçak için teslimatların 2027’de başlaması planlanıyor.

Eski uçaklara modernizasyon

De Havilland Canada bir yandan dünyadaki mevcut CL215 ve 415 serisi uçaklara bakım ile modernizasyon çalışmalarına destek veriyor.

Portekiz Ka-32’leri Ukrayna’ya bağışladı

Portekiz elinde bulunan ve orman yangınlarını söndürmede kullanılan Ka-32 tipi helikopterleri Ukrayna’ya bağışlama kararı almıştı. Halen bu helikopterin Ukrayna’ya teslimatı konusunda çalışmalar sürüyor.

Toplam 6 adet Rus yapısı Ka-32’ler sivil tescil ile orman yangını söndürmede kullanılması için Portekiz tarafından 2007 yılında satın alınmıştı.

Halen bu uçuşlar, ABD’den satın alınan UH60 Blackhawk helikopterleri ile gerçekleştiriliyor.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu