Genel Havacılık

Koç Grubu Falcon 6X’i Temmuz, Limak da Şubat 2025’te teslim alıyor

Fransız imalatçı Dassault’un yeni tasarıma sahip gövdesi ile kısa sürede hızlı sipariş alan Falcon 6X tipi uzun menzilli iş jetinin Türkiye’deki ilk kullanıcısı Koç Holding oluyor. Koç Grubu, uçağı Temmuz ayı içinde teslim alacak. İkinci kullanıcı ise Şubat 2025’te teslimatın yapılacağı Limak Havacılık olacak.

Dassault, en yeni iş jeti modeli Falcon 6X’in teslimatlarına geçen yıl sonunda başlamıştı. Çift motorlu uçağın ilk kullanıcısı Zürih merkezli İsviçreli hava taksi şirketi Cat Aviation olmuştu. Şirket MSN005 yani imal edilen 5 numaralı uçağı teslim almıştı.

Özel jetler arasında dünyanın en geniş kabinine sahip uçak ile konfor standartlarını daha da yukarı taşıyan Dassault, Falcon 6X için geçtiğimiz ağustos ayında hem Avrupalı EASA hem de Amerikan FAA’den tip sertifikasını almıştı.

Menzili 10 bin 175 kilometre

İş jeti pazarına tavanına konulan cam ile yeni bir boyut getiren Falcon 6X ile yeni kabin tasarımına geçen Dassault, 5 bin 500 deniz mili yani 10 bin 175 kilometre menzilli uçak ile iş adamlarına farklı bir model sunuyor.

Yüksek kabin konforu sunun uçağın kabin eni 2 metre 58 metre. Kabin yüksekliği ise 1 metre 98 santimetre. Tepedeki camın yanı sıra uçakta bulunan toplam 30 adet pencere kabini ışığa doyuruyor.

Projesi Şubat 2018’de başlatılan uçak, Aralık 2020’deki lansmanın ardından gökyüzü ile Mart 2021’de buluştu. Seyir hızı 0.9 Mach olan Falcon 6X’te Pratt & Whitney Canada imalatı PW812D serisi motorlar kullanılıyor.

Koç Grubu Falcon kullanıyor

Koç Holding’in havacılık şirketi Set Air bünyesinde halen üç motorlu, uzun menzilli iki adet Falcon 8X bulunuyor. Yoğun olarak uçan iş jetlerinin yanı sıra bir adet Cessna 208 tipi Amfibik Deniz Uçağı ile iki adet de Leonardo Helicopters AW139 tipi helikopter bulunmakta.

Limak Havacılık’ta Falcon 7X var

Havacılık faaliyetlerine 2006’da başlayan Limak Havacılık’ta ise geniş gövdeli, 14 koltuk kapasiteli Dassault Falcon 7X bulunuyor. Şirket bu uçağı Şubat 2025’te teslim edilecek Falcon 6X ile yenileyecek.

Falcon iş jetlerinin temsilciliğini Ankara merkezli Soylu Havacılık yapıyor.

www.tolgaozbek.com sitesi öze haberidir. Kaynak gösterilerek kullanılabilir.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu