Genel Havacılık

Julian Assange’ın özgürlük uçuşu 500 bin dolara mal oldu

WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange, Bellmarsh hapishanesinde 1.901 gün geçirdikten sonra Vista Jet’e ait, Global 6000 tipi uzun menzilli iş jeti ile özgürlüğe uçtu. Toplam 500 bin dolarlık özel jet masrafını Avustralya Hükümeti öderken Assange’ın ailesi bu paranın toplanan yardımlar ile geri ödeneceğini açıkladı.

Assange, ABD’nin Kuzey Mariana Adaları topraklarında Casusluk Yasası kapsamındaki suçlamaları kabul edecek.

Assange’ın özgürlük uçuşunu gerçekleştiren, Mart 2016’da VistaJet’e teslim edilen 8 yaşındaki Bombardier imalatı Global 6000 tipi özel jet oldu. 9H-VTD tescilli jetin, VistaJet’in kurucusu Thomas Flohr tarafından yoğun olarak kullanılıyor. Uçak aynı zamanda boş dönemlerinde kiralanıyor.

Global 6000 tipi özel jet, Londra Stansted’ten önceki gün yerel saatle 18.00’de havalandı. Ardından 39 bin feet irtifaya çıktı. Karadeniz üzerinden uçan iş jeti, Türk Hava Sahası’na ise girmedi. Uçak Asya’ya geçerken, 45.000 feet’lik yeni bir seyir irtifasına tırmandı.

Global 6000, Tayland’taki Bangkok Don Mueang Uluslararası Havalimanı’na inişine yaklaşık 12 saat sonra başladı ve yerel saatle 12.30’da indi.

Uçak daha sonra 21.00’de tekrar kalktı. Assange’ın suçunu kabul edip cezasını çekeceği Kuzey Mariana Adaları’ndaki Saipan’a dokuz saatlik bir uçuş ile gitti.

Assange’ın halihazırda Britanya hapishanesinde yattığı süreye eşit olan 62 ay hapis cezasıyla karşı karşıya kalması bekleniyor. Daha sonra Avustralya’ya gidecek ve burada eşi Stella ve parmaklıklar ardında olmayan bir baba tanımayan iki çocuğu Gabriel ve Max ile yeniden bir araya gelecek.

Assange’ın özgürlük uçuşunun maliyeti ne kadar oldu?

BBC raporlarına göre , İngiltere’den Avustralya’ya (Tayland ve Kuzey Mariana Adaları üzerinden) uçuşun maliyeti 500.000 dolar olarakg erçekleşti. Avustralya hükümeti bu maliyeti karşılıyor ancak Assange’ın eşi Stella paranın geri ödeneceğini söylüyor.

Newshour’a konuşan Stella, fonların Assange için açılan yardım kampanyası ile karşılanacağını açıkladı.

VistaJet tarafından işletilen Bombardier Global’in maksimum menzili 6.000 deniz mili. Toplam 14 yolcu taşıyabiliyor.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu