Genel Havacılık

Gulfstream’in yeni kuşu G400 gökyüzü ile buluştu

İş jeti imalatçıları arasında farklı bir yere sahip olan Gulfstream’in yeni modeli G400 gökyüzü ile tanıştı. Şirketin kendi uçak ailesinde ‘giriş sınıfı’ olan uçak, ilk uçuşunu 15 Ağustos’ta ABD’nin Savannah/Georgia’da yaptı.

G400, 15 Ağustos 2024’te iki saat, 54 dakika havada kaldı. G400 ilk uçuşunda Mach 0.85 hıza çıkarken, test ekibi 41 bin feet irtifayı da test etti. Uçuş, Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SAF) ile gerçekleştirildi.

Gulfstream’e göre, G400 yeni nesil iş uçakları için “yeni bir standardı” temsil ediyor. Gulfstream buna giriş seviyesi büyük jet adını verdi.

Gulfstream Başkanı Mark Burns, ”İlk uçuşun tamamlanması G400 için önemli bir kilometre taşı işaret ediyor. Gulfstream’in yeni uçak programlarının olgunluğunu ve yeni nesil filomuzda paylaşılan kasıtlı olarak tasarlanmış ortaklıkların yarattığı avantajları bir kez daha gösteriyor” dedi.

Liste satış fiyatı 34,5 milyon dolar

Gulfstream, Ekim 2021’de G400’ü 34,5 milyon dolarlık bir fiyat etiketi ile tanıttı. Nisan 2024’te, Gulfstream’in ana şirketi General Dynamics’in Phebe Novakovic başkanı ve CEO’su, analistlere programın “son derece iyi” performans gösterdiğini söyledi.

Şirket daha önce 2025’te sertifika beklediğini söyledi, ancak Nisan ayında Novakovic, teslimat sürecinin biraz daha kayabileceğini “Ayrıntılı tahmin modunun biraz dışındayım” diyerek doğruladı.


G400, iki Pratt & Whitney Canada PW812GA motoruna sahip. İmalatçı Gulfstream’in G500 ve G600 uçaklarındaki yüksek hızlı kanadı bu modelde kullanıldı. G400’de ayrıca gelişmiş uçuş güvenliği için Gulfstream’in Simetri Uçuş Güvertesi ve Tahmine Dayalı İniş Performans Sistemine sahip.

Gulfstream’e göre jet, dokuz, 11 veya 12 yolcuya kadar alan, 10 panoramik oval pencere ve “sınıfındaki en düşük kabin irtifasını” sağlamak için plazma iyonizasyon temiz hava sistemi ile üç kat planı seçeneği sunuyor.

Menzili 7 bin 778 kilometre olan uçak, Cenevre’den New York’a uçabiliyor.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu