Genel Havacılık

Dünyanın en uzun uçuşu: 64 gün 22 saat 19 dakika

Arka arkaya kırılan ‘en uzun’ rekorlarının biri 1956 yılından bu yana kırılamıyor. Las Vegas’ta bir kumarhane otelin sponsorluğunda havalanan Cessna 172 tipi uçak ile 1558 saat yani 64 gün 22 saat ve 19 dakika havada kalınmıştı.

Robert Tim, kumarhanelerde slot tamircisi olarak çalışıyordu. Ama tecrübeli bir havacıydı. Amatör olarak uçuyordu. Aklında 50 günlük havada en uzun kalış rekorunu kırmak geçiyordu.

Bu fikrini Los Vegas’ta açılan ve tanıtım yapmak isteyen, aynı zamanda da teknik destek verdiği Hasienda Hotel’in patronuna açtı. Sonuç olumluydu.

Verilen para ile ilk önce o yıllarda yeni yeni tanıtılan Cessna’nın tek motorlu uçağı Cessna 172’yi aldı. Ardından da modifikasyon işlemine başladı. Kanat içi depolarının yanı sıra uçağa gövde altına büyük bir depo daha eklendi. 47 (174 litre) galonluk kapasite, alta konulan 95 galonluk  (351 litre) daha da büyümüştü.

Motorda da modifikasyonlara gitti. Amaç en az bakım saati gelinceye kadar yani 1500 saat havada kalabilmekti.

Aradığı ikinci pilotu ise 4’üncü test uçuşunda buldu. John Wayne Cook’un havacılık kariyeri teknisyen olarak başlamış, sonra havayolunda ikinci pilot olarak uçmaya başlamıştı.

Tolga Özbek o uçuşun hikayesinin anlattı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu