Dr. Abdullah NergizGenel HavacılıkYazarlar

ABD Veneuela Başkanı Maduro’nun Falcon 900EX tipi iş jetine Dominik’te el koydu

Sivil havacılık ve uluslararası ilişkiler alanında eşine az rastlanacak bir gelişme yaşandı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Venezuela Başkanı Nicolas Maduro’nun Fransız Dassault imalatı Falcon 900EX tipi uçağına el koydu.

Bu sıra dışı olay, Dominik Cumhuriyeti’nde gerçekleşti. Geçen yıl ABD’den satın alınan uçağın Venezuela’da özel bir kişinin üzerine kayıtlı olduğu ortaya çıktı.

ABD’nin uyguladığı yaptırımlara aykırı olarak Venezuela’ya satıldığı belirtilen Dassault Falcon 900EX tipi uçak, el konmasının ardından Florida’ya getirildi.

Karayipler merkezli bir şirket üzerinden yürütülen 13 milyon dolarlık satış işleminin geçen yıl yapıldığı ve uçağın Nisan 2023’te Venezuela’ya götürüldüğü söyleniyor.

ABD, Venezuela Başkanının Uçağına El Koydu (2 Eylül 2024)
ABD, Venezuela Başkanının Uçağına El Koydu (2 Eylül 2024)

Venezuela hükümetinin değil, özel bir kişinin üzerine kayıtlı olan Dassault Falcon 900EX’in, el konduğu sırada teknik bakım için Dominik Cumhuriyeti’nde bulunduğu belirtiliyor.

Venezuela ise yaptığı açıklamada bu hareketi korsanlık şeklinde niteledi.

Üç motorlu uzun menzilli iş jeti

Fransız imalatçı Dassault tarafınadan tasarlanan Falcon 900EX serisi, uzun menzilli bir iş jeti. Menzili 8 bin 334 kilometre. Uçağın kabini, tasarımına göre 8 ila 16 kişi taşıyabiliyor.

ABD, El Koyduğu Emtrasur Uçağını Parçaladı (Şubat 2024)
ABD, El Koyduğu Emtrasur Uçağını Parçaladı (Şubat 2024)

ABD ile Venezuela arasında yaşanan bu uçak krizi, ilk örnek değil.

Hatırlanacağı üzere, Venezuelalı millî havayolu Conviasa bünyesindeki Emtrasur Cargo adlı bir hava kargo firmasına ait Boeing 747-300M tipi uçağa Haziran 2022’de Arjantin’de el konmuştu.

Uzunca bir süre Arjantin’de kalan uçak, yeni seçilen devlet başkanı Javier Milei’nin onayı doğrultusunda ABD’ye verilmişti.

Sonuçta, söz konusu uçak ABD’ye getirilerek parçalanmıştı.

Dr. Abdullah Nergiz

Havacılık sektöründe, hem havayolu hem de havalimanı tarafında 20 yıla yakın profesyonel tecrübesi bulunan Dr. Abdullah Nergiz, Türkiye'nin ilk havacılık blogu olan Havayolu 101'in kurucusu ve baş editörüdür. Yüksek Lisans ve Doktora çalışmalarını Türkiye sivil havacılık tarihi üzerine yapmış olan Nergiz, halen profesyonel kariyerinin yanı sıra özel bir üniversitede havacılıkla ilgili ders vermeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu