Haberler

Gece yangın söndürme helikopterlerine lazer tuttular!

Bu yıl ilk defa orman yangınlarına gece müdahale için helikopter kiralandı. Model 107 serisi yangın söndürme helikopteri, uçuş ekipleriyle ormanlarımızı korumak için 24 saat görevde. Ama bu kutsal görevde çok ilginç bir olay yaşandı. Bodrum semalarında uçan yangın söndürme helikopterine bir eğlence mekanından lazer tutuldu.

Neden lazer tehlikeli?

Günümüzde kuvvetli, etkisi çok uzaklara kadar gidebilen lazere ulaşmak çok daha kolay. Yapılan araştırmalar, 11 bin 500 feet irtifada uçan bir uçağın pilotuna tutulan lazerin bile o kadar yüksekliğe rağmen ciddi bir hasar oluşturduğuna dikkat çekiyor.

Kalıcı hasar-geçici körlük

Geçici körlük olabiliyor. Gözde ise kalıcı zarar meydana geliyor. Pilotlar lisanslarını sağlık standartlarını koruyabildikleri sürece kullanabiliyor. Yani gözde meydana gelen minik bir hasar bile mesleklerini yapabilmelerinin önüne geçebiliyor.

Ani dikkat kaybı

Lazer tutulduğunda ise anlık dikkat kaybı yaşanıyor. Örneğin bu olayda helikopter gibi bir saniyelik kumandanın bile çok önemli olduğu hava araçlarında ciddi bir uçuş emniyetsizliği meydana gelebilir. Aslında bu durum tüm hava araçları için de geçerli.

SHGM idari para cezası kesiyor

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), 2019’dü güncellenen idari para cezaları içine lazeri de eklemişti. Lazer tutana 17 bin 161 TL ceza kesiliyor. 2021’de yüzde 32, 2022 için de yüzde 40’lık güncelleme eklendiğinde bu ceza 32 bin TL’yi aşıyor.

Olay sayılarında ciddi artış var

Hem eğlence mekanlarının kullanımı hem de güçlü lazerlere ulaşmanın kolaylaştığı dünyamızda ne yazık ki sadece Türkiye değil tüm dünyada lazer tutma olaylarında artış yaşanıyor. Türkiye’de 2018’de 22 olay meydana gelirken 2019’da ne yazık ki lazer tutma olaylarında artış yaşanarak 42’ye çıktı.

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu