Fuar

MKE’den Ürdün’e teknoloji transferi adımı

Makine ve Kimya Endüstrisi A.Ş. (MKE), Ürdün’de Akabe’de gerçekleştirilen Özel Operasyon Güçleri Konferansı ve Fuarı’nda (SOFEX) yeni iş birlikleri konusunda adım attı.

SOFEX2024 kapsamında gerçekleştirilen ikili görüşmelerde, 2.75 roket lançer sistemi ve PMT-76-57A (Platform Makineli Tüfek) üretiminde teknoloji transferi, ortak üretim ve çeşitli alanlarda iş birliği konuları ele alındı.

Fuar esnasında Ürdün Prensi Faysal bin Hüseyin bin Talalve Ürdün Başbakanı ve Savunma Bakanı Bisher Khasawneh ve Genel Kurmay Başkanı General Yousef Huneiti, MKE tarafından Ürdün’de gerçekleştirilen güncel projeler ve işbirlikleri hakkında bilgilendirildi.

Genel Müdür İlhami Keleş tarafından yapılan sunumla birlikte Ürdün ile MKE arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve yeni adımlar atılması hedefleniyor.

Dün de MKE Ürdün’ün savunma sanayii kapasitesini geliştirmek ve Ürdün Silahlı Kuvvetlerinin kabiliyetlerini güçlendirmek amacıylaJordan Design and Development Bureau (JODDB) ve Ürdün Silahlı Kuvvetleri (JAF) arasında geniş kapsamlı stratejik anlaşmalar imzalamıştı.

Hangi anlaşmalar yapıldı

• Anlaşmalardan ilki kapsamında, yıllık 30 milyon adet kapasiteli hafif silah mühimmatı (5.56 mm x 45, 7.62 mm x 39, 7.62 mm x 51 ve 9 mm x 19 kalibre) üretim hattı kurulması amacıyla başlatılan projenin ilk iki fazı başarıyla tamamlanmış olup, üçüncü fazın 2024 Ekim ayında bitirilmesi ve üretime geçilmesi planlanıyor.

•⁠ ⁠MKE A.Ş. ile Ürdün Silahlı Kuvvetleri (JAF) arasında Temmuz 2024’te imzalanan diğer bir anlaşmada ise; 81 mm ve 120 mm havan mühimmatları, 155 mm M107 topçu mühimmatı ile MK81, MK82 ve MK84 uçak bombaları için dolum ve montaj hatlarının kurulmasını kapsıyor.

•⁠ ⁠MKE tarafından Ürdün Silahlı Kuvvetlerine (JAF) HAR-66 Anti-Tank ve Anti Personel Roketi için yıllık 30.000 kapasiteli teknik ve ticari teklif sunulmuş olup 2024 yılı içerisinde yapılacak olan demo atışları sonrasında; HAR-66 Anti-Tank ve Anti-Personel Roketi montaj hattı kurulumu ve 2.000 adet HAR-66 roketinin satışına yönelik iş birliği konuları görüşülecek.

Bu anlaşmalar ve işbirlikleri MKE A.Ş.’nin uluslararası alandaki güvenilirliğini pekiştirirken, Türk savunma sanayiinin gücünü bir kez daha gözler önüne seriyor.

Ayrıca, iki ülke arasındaki savunma sanayii iş birliğini derinleştirerek Ürdün Silahlı Kuvvetleri’nin askeri kabiliyetlerini artırmayı ve Türkiye’nin uluslararası prestijini daha da güçlendirmeyi amaçlıyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu