Fuar

Fransa’dan İsrail şirketlere EUROSATORY yasağı

Paris’te gerçekleştirilen savunma sektörünün en büyük fuarlarından EUROSATORY için İsrail şirketlerine yasak getirildi. Karar, Fransız Silahlı Kuvvetleri tarafından İsrail’in Gazze’deki askeri eylemlerini gerekçe göstererek alındı.

Yapılan açıklamada “Fransız Cumhurbaşkanı’nın İsrail’in Refah’taki operasyonlarını durdurması çağrısında bulunduğu bir ortamda, koşullar artık İsrail şirketlerini Fransız fuarına davet etmeye uygun değil“ denildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron bu hafta İsrail’e Filistin’in Refah kentindeki operasyonları durdurma çağrısında bulundu ve Pazartesi günü İsrail’in birçok yerinden edilmiş insanı öldüren saldırılarından öfkelendiğini söyledi.

İsrail-Filistin çatışması Fransa’da sıcak bir tartışma konusu haline gelirken Silahlı Kuvvetler Bakanı Sebastien Lecornu, son aylarda milletvekillerinin ülkenin İsrail’e yaptığı savunma ihracatıyla ilgili çok sayıda sorusuyla karşılaştı.

70’den fazla İsrailli şirket katılmayı planlıyordu

Resmi olarak 17 Haziran’da Paris’te başlayacak olan Eurosatory savunma fuarına 70’den fazla İsrailli şirketin katılması planlanmıştı. Bunlar arasında İsrail’in en büyük üç savunma firması olan Israel Aerospace Industries, Elbit Systems ve Rafael Advance Defence Systems yer alıyordu.

İsrail en büyük 9’uncu silah ihracatçısı

Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü’ne göre İsrail, 2019-2023 döneminde dünyanın dokuzuncu en büyük silah ihracatçısı oldu. Halen İsrail’in savunma pazarındaki payı yüzde 2,4.

İsrail Savunma Bakanlığı tarafından açıklanan en son rakamlara göre, ülkenin savunma ihracatı 2022’de %9,7 artışla 12,5 milyar ABD dolarına ulaştı. Avrupa ülkelerine de 3 milyar 670 milyon dolarlık silah alımı gerçekleştirdi.

Satışın yüzde 25’i İHA’lar

İsrail’in savunma ihracatında en önemli kalemi İnsansız Hava Araçları oluşturuyor. Yüzde 25’lik İHA ihracatını yüzde 20 ile füze, roket ve hava savunma sistemleri oluşturuyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu