Fuar

Azerbaycan Savunma Fuarı ADEX’te 51 Türk şirketi

Toplam 51 rk savunma sanayii şirketi, bugün kapılarını açan kardeş ülke Azerbaycan’daki ADEX Fuarı’nda yeni nesil ürünlerini sergiliyor. 2426 Eylül 2024 tarihleri arasında üç gün boyunca devam edecek ve beşinci kez düzenlenecek olan Azerbaycan Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’na (ADEX 2024), Avrasya ve Kafkasya ülkeleri başta olmak üzere dünyanın dört bir yanından resmî delegasyonların katılımı gerçekleşecek.

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün liderliğinde Türk Savunma Sanayi sektörü, yeni ürünleri kardeş ülke Azerbaycan’da tanıtıyor. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından açılan fuarda Türk şirketlerinin çalışmalarını yakından izleyen Aliyev, bilgileri Haluk Görgün’den aldı.

Fuar, savunma ekipmanları alanında dünyanın en büyük üretici ve geliştirici şirketlerini, ülkelerin savunma bakanları, genelkurmay başkanları gibi birçok üst düzey askeri yetkiliyle buluşturmayı hedefliyor.

Çeşitli ülkelerden savunma teçhizatı ve silah üretiminde uzman 208‘den fazla şirketin yer aldığı ADEX 2022’ye, 33 uluslararası delegasyon ve 8.967 ziyaretçi katılım sağlamış idi. ADEX 2024 kapsamında, Savunma Sanayii Başkanlığı liderliğindeki Türk savunma sanayii firmaları, bugüne kadarki en yüksek katılımı sağlayarak, 50 firma ve 3.500 metrekareyi aşkınalan ile Bakü Expo Center’da yerini aldı ve Türkiye böylelikle, ADEX 2024’e en çok firma ile katılım sağlayan ülke oldu.

Fuar süresince Türk savunma sanayii firmalarının ürettiği çeşitli platform ve sistemleri katılımcıların beğenisine sunulacak, ileri teknolojik kabiliyetler hakkında bilgiler sunulacak ve iş birliği fırsatları değerlendirilecek.

Milli Savunma Bakanı ADEX’te

Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, beraberindeki Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu ile kardeş Azerbaycan’da düzenlenen Azerbaycan Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’na (ADEX 2024) katılıyor.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in de teşrif ettiği fuarda ülkemiz savunma sanayi firmaları da ileri teknoloji ürünlerini sergiliyor. B

akan Yaşar Güler ve beraberindeki TSK Komuta Kademesi; Azerbaycan Savunma Bakanı Orgeneral Zakir Hasanov, Somali Savunma Bakanı Muhammed Nur ile birlikte Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sn. İlham Aliyev’e eşlik ederek fuarda sergilenen ürünleri inceledi.

ADEX 2024 TÜRKİYE KATILIMCI LİSTESİ

1 AKDAŞ SİLAH​​

2 ASELSAN​​

3 ASFAT

4 ASSAN GRUP​​

5 AYESAŞ

6 BAYKAR TEKNOLOJİ

7 BİTES SAVUNMA​​​

8 BLG DEFENCE

9 CANİK (SYS)

10 DEARSAN​​​

11 DESAN DENİZ İNŞAAT​​​

12 FORA GRUP SAVUNMA

13 GLOBAL WIRE HARNESS​​

14 HATSAN​​​

15 HAVELSAN

16 HAVELSAN TEKNOLOJİ RADAR

17 IDEF

18 İŞBİR

19 KAREL ELEKTRONİK

20 KARMETAL SAVUNMA

21 KİLİM UNIFORM

22 LENTATEK

23 METEKSAN SAVUNMA

24 MESAN ELECTRONICS​​  

25 MIILUX​​​​​

26 MİLSOFT YAZILIM​​​

27 MKE​​​​​

28 MS SPEKTRAL​​

29 OTOKAR​​​

30 ÖZTEK​​​

31 PROMEC​​​

32 REPKON​​​

33 ROBİT

34 ROBOTEYE YAPAY ZEKÂ

35 ROKETSAN

36 SARSILMAZ

37 SAVRONİK​​​

38 SDT UZAY VE SAVUNMA​​

39 SENSORSAN​​

40 SİMSOFT​​​

41 SİNERJİ YÜKSEK TEK.

42 SSB/SSİ​​​

43 STM

44 TARGET

45TEXNOKOM

46 TİSAŞ​​​​

47 TİTRA TEKNOLOJİ

48 TUSAŞ

49 ULAK

50YILTEX TEKNİK

51 ZSR PATLAYICI

Roketsan tam kadro ADEX’te

Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerine sunduğu birçok üstün teknolojiye sahip sistemi ile güvenilir bir çözüm ortağı olan Roketsan, SİHA mühimmatlarından anti-tank ve füze sistemlerine kadar onlarca ürününü de ADEX’te tanıtarak dost ve kardeş ülke Azerbaycan’ın savunmasına daha da güç katmayı hedefliyor. Roketsan aynı zamanda bölgenin en önemli fuarlarından biri olan ADEX ile bölge ülkeleri ile olan iş birliklerini de artırmayı hedefliyor.

Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci, ADEX’e katılımları ile ilgili yaptığı açıklamada, “Türkiye ve Azerbaycan arasındaki dostluk ve kardeşlik bağı savunma sanayisine de yansıyor. Sahada kendini defalarca kanıtlamış performansıyla muadillerine fark atan ürünlerimiz, Azerbaycan’ın Şanlı Karabağ Zaferi’nde de önemli bir rol oynadı. Şimdi ise ADEX ile yeni iş birliklerine kapı aralıyoruz. Kardeş Azerbaycan’ımızda düzenlenen ADEX’i sektörün en önemli uluslararası fuarlarından biri olarak görüyoruz. Birçok ürünümüz ve güçlü kadromuzla katıldığımız ADEX Fuarı’ndaki standımızda başta Azerbaycanlı dostlarımız olmak üzere tüm uluslararası katılımcıları memnuniyetle ağırlayıp onlara ürünlerimizi tanıtıyoruz” ifadelerini kullandı.

İkinci, “Roketsan ileri teknoloji ürünleriyle dün olduğu gibi bugün ve yarın da Azerbaycan’a ve Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerine güç katmaya devam edecek. Türkiye ve Roketsan olarak Azerbaycan’a her türlü imkân ve desteği sağlamayı sürdüreceğiz. ADEX Fuarı’nda yaptığımız görüşmelerin ardından yeni müjdeli haberleri duyurmayı heyecanla bekliyoruz” diye de ekledi.

Roketsan, ADEX 2024’teki geniş standında birçok seçkin ürününe yer veriyor. SİHA’ların vurucu gücü Mini Akıllı Mühimmat ailesi üyeleri MAM-L, MAM-T ve MAM-T IIR’ın yanı sıra İHA-122 ve İHA-230 Havadan Karaya Balistik Süpersonik Füzeleri Roketsan standında sergilenen ürünler arasında yer alıyor. Anti-tank sistemlerinden ise KARAOK Kısa Menzilli Tanksavar Silahı, CİRİT Lazer Güdümlü Füze ve OMTAS Orta Menzilli Tanksavar Silah Sistemi ve UMTAS-GM Genişletilmiş Menzilli Uzun Menzilli Tanksavar Füze Sistemi Azerbaycan’da sergileniyor. Bunların yanı sıra SUNGUR Hava Savunma Füze Sistemi, TEBER ve LAÇİN Güdüm Kitleri, ÇAKIR Seyir Füzesi, ATMACA Gemisavar Füzesi, SOM (Stand-Off Mühimmatı), TRG-122, TRG-300 ve TRLG-230 füzeleri fuarda katılımcıların ilgisine sunuluyor.

BARBAROS Kıyı Savunma Sistemi, ALKA Yönlendirilmiş Enerji Silah Sistemi, BURÇ Mobil Hava Savunma Sistemi, KMC-U Taktik Füze Fırlatma Sistemi ve METE Lazer Güdümlü Mini Füze Sistemi de ADEX 2024’ün ziyaretçilerine tanıtılan ürünler arasında yer alıyor.

CANiK: “Azerbaycan’da ürünlerimizle yakaladığımız yüksek memnuniyeti yeni ürünlerle daha da artırmayı amaçlıyoruz”

CANiK Dış Ticaretten Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi N. Didem Aral, Azerbaycan’ı stratejik bir ortak gördüklerini ve iş birliğini güçlendirmeye yönelik adımlar attıklarını söyledi.

Azerbaycan’ın savunma alanındaki ihtiyaçlarını karşılamak üzere yüksek kaliteli ve güvenilir ürünler sunduklarına işaret eden Aral, özellikle başta CANiK M2 QCB olmak üzere, ürünlerinin Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanılmasının, iki ülke arasındaki savunma sanayi iş birliğinin geldiği noktayı gözler önüne serdiğini vurguladı.

ADEX 2024’ü Azerbaycan ile mevcut iş birliğini daha da ileriye taşımak ve yeni stratejik ortaklıklar kurmak için bir fırsat olarak gördüklerini ifade eden Aral, “Dünyanın farklı bölgelerinde kendini kanıtlamış çözümlerle hem CANiK’in hem de Türkiye’nin savunma sanayindeki gücünü en iyi şekilde temsil etmeyi ve yeni sorumluluklar üstlenmeyi hedefliyoruz. Azerbaycan’da ürünlerimizle yakaladığımız yüksek memnuniyeti yeni ürünlerle daha da artırmayı amaçlıyoruz. CANiK olarak, hem ulusal hem de uluslararası alanda güvenilir bir savunma sanayii markası olma hedefimizi kararlılıkla sürdürüyoruz” dedi.

Sarsılmaz, yeni nesil silah sistemleriyle ADEX ve ADAS’ta vitrine çıkıyor

​Sarsılmaz, savunma sanayi sektörünün önemli etkinliklerinden olan Azerbaycan Uluslararası Savunma Fuarı’na katılarak ‘’yerli ve milli’’ teknolojiyle geniş bir yelpazede ürettiği silahlarını tanıtıyor.

Sarsılmaz, ADEX ve ADAS 2024’te SAR 127 MT (12.7×99 mm), SAR 762 MT (7.62×51 mm), SAR 56 ULMG (5.56×45 mm) ve SAR 556’nın (5.56×45 mm) yanı sıra piyade tüfekleri, çelik tabancalar ve revolverleri ürünlerini de sergileyecek. Polimer gövdeli tabancalar arasında SAR9 serisinin en yeni ve ileri teknoloji jenerasyonu olan Gen3 ailesi, her türlü ihtiyaca cevap verecek şekilde dört farklı boy ile stanttaki yerini alacak.

ADEX ve ADAS fuarlarında Türkiye’nin makinalı tüfek ihtiyacını yerli ve milli teknolojiyle karşılama amacıyla üretilen ve askeri araçlara entegre edilebilen 5 farklı modeli aynı anda kalifiye edilmiş makinalı tüfek SAR 762 MT ve tüm teknik veri paketi Türkiye’de yalnızca SARSILMAZ tarafından sağlanan ağır makineli tüfek SAR 127 MT fuarda profesyonellerin beğenisine sunulacak. Ayrıca SARSILMAZ’ın Uzaktan Komutalı Silah Sistemleri (UKSS) hakkında da detaylı bilgi ziyaretçilere Sarsılmaz Silah uzmanlarınca verilecek.

Özpamukçu: Yenilikçi ürünlerimizi katılımcılarla buluşturacağız

Sarsılmaz Genel Müdürü Alp Önder Özpamukçu, her iki fuarla ilgili düşüncelerini “Sarsılmaz, ADEX 2024 ve ADAS 2024 fuarlarında sadece silah üretimindeki geniş deneyimini değil, aynı zamanda yenilikçi teknolojilerini de gözler önüne serecek. Her iki fuarda da en dikkat çekici stantlarından biri olmaya hazırız. Etkinlikler boyunca, hem sektördeki son gelişmeleri takip eden profesyonellerle bir araya geleceğiz hem de savunma sanayii alanındaki inovatif çözümlerimizi katılımcılarla paylaşma fırsatı yakalayacağız’’ sözleriyle paylaştı.

Otokar: “Azerbaycan’ın İhtiyaçlarına Cevap Vermeye Her Daim Hazırız”

Otokar, 26 Eylül’e kadar sürecek fuarda Azerbaycan Ordusu’nun da envanterinde bulunan COBRA II Ambulansını sergileyip, dünyaca ünlü zırhlı araçlarını ve kara sistemlerindeki üstün kabiliyetlerini tanıtacak.

NATO ve Birleşmiş Milletler’in kara sistemleri tedarikçilerinden biri olan Otokar’ın askeri araçlarının dünyada farklı bölgelerde, pek çok farklı görevde, iklim ve arazi koşulunda hizmet verdiğine dikkat çeken Otokar Savunma Sanayii Genel Müdür Yardımcısı Sedef Vehbi, “Beş kıtada, 40’tan fazla ülkede 33.000’den fazla askeri aracımız görev alıyor. Bu araçlar, muharebe koşullarından barış güçleri hizmetlerine kadar en zorlu koşullarda yüksek performans ve güvenlik sunarak, en kritik görevlerde ihtiyaç duyulan desteği sağlıyor” dedi.

Otokar’ın Azerbaycan ile uzun yıllara dayanan bir iş birliği olduğunu vurgulayan Sedef Vehbi; “Bir kez daha ADEX’te, kardeş ülke Azerbaycan’da araç ve yetkinliklerimizi sergilemekten gurur duyuyoruz. Türkiye ile Azerbaycan arasındaki güçlü kardeşlik ve stratejik iş birliği, savunma sanayi projelerinde de kendini gösteriyor. 1990’lı yıllardan bu yana Azerbaycan’ın savunma ihtiyaçlarına yanıt veren Otokar, yıllar içinde farklı tiplerdeki askeri araçlarını Azerbaycan’a ihraç ederek bu iş birliğini pekiştirdi. Azerbaycan Silahlı Kuvvetler envanterinde yer alan Otokar zırhlı araçlarının başarılı performansı bizim için büyük bir gurur kaynağı. Bugün fuarda da sergilediğimiz COBRA II Ambulansımız da bu araçlardan bir tanesi. Kullanıcıların farklı ihtiyaçlarına modüler yapısı ile cevap veren COBRA ll, bugün dünya genelinde 20’den fazla son kullanıcıda başarıyla görev alıyor. Otokar olarak geniş ürün gamımızla Azerbaycan’ın ihtiyaçlarına cevap vermeye her daim hazırız.”

Her göreve uygun modül: COBRA II

ADEX’te ambulans versiyonu sergilenen COBRA II 4×4 taktik tekerlekli zırhlı aracı, yüksek koruma ve taşıma seviyesi ve büyük iç hacmi ile öne çıkıyor. Üstün hareket kabiliyetinin yanı sıra komutan ve sürücü dahil 10 kişilik personel taşıma kapasitesine sahip COBRA II, balistik, mayın ve EYP tehditlerine karşı üstün koruma özelliği sayesinde üst düzey güvenlik sunuyor.

En zorlu arazi ve iklim koşullarında yüksek performans sağlayan COBRA II ihtiyaç duyulan farklı görevlere kusursuz uyum sağlıyor. Geniş silah entegrasyon ve görev donanım ekipman opsiyonları sayesinde özellikle tercih edilen COBRA II, sahip olduğu modüler yapı sayesinde personel taşıyıcı, silah platformu, kara gözetleme radarı, KBRN keşif aracı, komuta kontrol aracı ve ambulans olarak görev alabiliyor.

ADEX 2024’te yerli ve milli üretim haberleşme çözümleri SkyARX, SecureARX ve SCOFUS ürünleri ile yer aldıklarını belirten CTech Genel Müdürü Dr. Cüneyd Fırat, “CTech olarak uzun yıllardan beri ANKA serisi insansız hava araçlarına uydu haberleşmesini sağlıyoruz. 200.000 saatin üzerindeki uçuş deneyimi ile kendini tüm operasyonel şartlarda kanıtlamış, hava platformlarına çift yönlü veri iletişimi sağlayan kompakt yapısı ve yüksek hassasiyette uydu takip kapasitesi ile SkyARX; hava araçlarından yüksek çözünürlüklü canlı görüntü, radar ve sensör verilerini uydu ile aktarabildiği gibi özellikle insansız hava araçlarının (İHA) komuta kontrol görevini güvenli uydu bağlantısı ile sağlıyor. Bu sayede kritik operasyonların kesintisiz ve güvenilir şekilde gerçekleştirilmesine olanak tanıyor.” dedi.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu