Haberler

Emekli Askeri Hava Trafik Kontrolörleri Platformu kuruldu

Emekli askeri hava trafik kontrolörlerinin çıkarlarını temsil etmek ve mesleki gelişimlerini desteklemek amacıyla Emekli Askeri Hava Trafik Kontrolörleri (EAHK) Platformu kuruldu.

Platformun başkanlığına, uzun yıllar Hava kuvvetlerinde hizmet vermiş deneyimli hava trafik kontrolörlerinden Emekli Askeri Hava Trafik Kontrolörü Zafer Yeşilgül getirildi.

Konu ile ilgili yapılan yazılı açıklamada hali hazırda askeri hava trafik kontrolörlerinin, Türkiye’nin hava sahası yönetiminde kritik bir rol oynayan profesyoneller olduğu belirtilerek, EAHK Platformu’nun kuruluş amacının haken görevde olan ve emekli olmuş bu değerli uzmanların mesleki haklarını korumak ve onların birikimlerini ülkenin hava sahası yönetimine katkı sağlayacak şekilde değerlendirmek olacağı bildirildi.

Yeşilgül: “Hava sahasının yönetimine katkıda bulunmak istiyoruz”

Platformun başkanı, emekli hava trafik kontrolörü Zafer Yeşilgül, platformun kuruluşu ve hedefleri hakkında şunları söyledi:

“Emekli Askeri Hava Trafik Kontrolörleri Platformu olarak, Türkiye’de emekli olmuş askeri hava trafik kontrolörlerinin bir araya gelerek mesleki tecrübelerini paylaşmalarını ve mesleki çıkarlarını savunmalarını sağlayacak bir platform oluşturduk. Amacımız, bu tecrübeleri kullanarak ülkemizin hava sahası yönetimi konusunda katkıda bulunmak ve yeni nesil askeri kontrolörlerin yetişmesine destek olmaktır.”

Yeşilgül, Emekli Askeri Hava Trafik Kontrolörleri Platformu’nun ileriye dönük olarak daha fazla emekli kontrolörü kapsayacak şekilde genişlemeyi ve ülkenin hava sahası yönetimi konusunda etkin rol oynamayı hedefleyeceklerini söyledi.

Açıklamada, Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki sivil trafiğin aktif olduğu meydanlarda sadece  askeri hava trafik personelinin çalıştığını ve bu personellerin  askeri hava trafiklerin yanında yoğun bir şekilde olan sivil trafiklerede uluslarası kurallar dahilinde kule ve yaklaşma hizmeti verdiklerini ve bu görevleri aynı kategorideki sivillere kıyasla yüzde 10 kadroyla üstlendiklerini bildirdi.

Yeşilgül gerek SHGM’yi ve gerekse Hava Kuvvetlerini olması gereken kadroların çok çok altında çalışan bu meydanların personel yetersizliğinin bir an önce giderilmesini aksi takdirde oluşacak bir beyin ve vücut yorgunluğundan kaynaklanabilecek hataların bedelinin ağır olacağını belirtti.

Sivil trafiklere askeri meydanlarda hizmet veriliyor

Yeşilgül, sadece askerlerin hava trafik kontrolörü olarak hizmet verdikleri sivil  meydanlar hakkında bilgi verdi.

Konya, Malatya, Diyarbakır, Merzifon, Kayseri, Batman, Cengiz Topel gibi meydanların kule ve yaklaşmalarının sadece askeri kontrolörler tarafından idare edildiği belirtildi. Muş, Erzurum, Dalaman, Bodrum, Antalya Bursa Yenişehir, Çardak (Denizli), ve Çorlu’da da aynı kulede aynı telsizlerle sivil ve askeri kontrolörlerinin ortak çalışıyor. Ayrıca doğu Akdeniz’in yaklaşma kontrolünü sağlayan İncirlik yaklaşmanın Amerikalılara ait SHGM tarafından kullanılması yasaklanan Rapcan cihazı ile yapıldığını ve bunun da ileride oluşabilecek bir hatada  EASA ile sorun yaratacığını bildirdi.

Yeşilgül amaçlarının Dünyanın hiç bir ülkesinde olmayan Sivil – Asker ayrıştırılmasının ve yetki karmaşasını  çözümü ve askeri kontrolörlerinde sivil kontrolörlerle aynı haklara ulaşmalarının sağlanması olduğuna dikkat çekti.

Platform’un emekli askeri hava trafik kontrolörlerine yönelik mesleki gelişim ve eğitim, hukuki haklar ve idari destek, teknolojik ilerleme ve inovasyon ile uluslararası işbirlikleri gibi alanlarda faaliyet göstereceği kaydedildi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu