EğitimHaberler

HAVELSAN simülatörde pilotların beyin dalgalarını ölçüyor

Son dönemde sivil simülatör pazarında yeni kullanıcılarla arka arkaya anlaşma yapan HAVELSAN, gelişimi farklı bir boyuta taşımak üzere adım attı. Pilotlara takılan sensör ile kalp atışından gösterilen tepkilere kadar bir çok bilgi alınarak analiz ediliyor.

Konuyla ilgili olarak gelişmeleri anlatan HAVELSAN Simülasyon, Otonom ve Platform Yönetim Teknolojileri Ar-Ge ve Mühendislik Direktörü Mehmet Onur Özçelik, TeknoPod yayınında Tolga Özbek’in sorularını yanıtladı.

“Gelecekte simülasyon teknolojileri nereye gidecek?” sorusuna cevap olarak Özçelik şunları söyledi:

“Bir takım sensörler kullanıyoruz. Pilotun vücuduna entegre ettiğimiz örneğin parmağındaki yüzük olabilir. Kalp atışlarını analiz ediyoruz. Örneğin hangi hareketleri yaparken heyecanlanıyor, vücudunun tepkileri nedir buna bakıyoruz. Özellikle askeri projelerde yaqtığımız bir takım Ar-Ge çalışmaları var. Beyin dalgalarından pilotun bilişsel verilerinin hesaplanması gibi. Bu tarz bilgileri de kapsayacak çalışmalar yapıyoruz” dedi.

Jandarma Havacılık ile birlikte çalışıldı

Konuyla ilgili olarak Jandarma Havacılık pilotları ile birlikte çalıştıklarını belirten Özçelik, “Yapay zekayı da işin içine katarak daha etkin, verimli bir eğitim sunmayı hedefliyoruz” dedi.

Halen Jandarma Havacılık, yoğun olarak helikopterden uçağa, İHA’dan gyrokoptere kadar farklı hava araçlarını yoğun olarak kullanıyor.

HAVELSAN’ın askeri simülatörlerden bugüne gelen çalışmaları

Mehmet Onur Özçelik ve Tolga Özbek’in TeknoPod’ta sivil sistemleri masaya yatırdı:

 

 

HAVELSAN son dönemde Türk Hava Yolları’na 5’inci simülatörünü teslim etme başarısı gösterdi. Halen THY ile birlikte proje sürüyor.

İkinci Level D Airbus A320Neo-Ceo simülatörü de IFTC’ye teslim ediliyor. Halen kurulum aşamaları süren simülatör, Antalya’da hizmet verecek. Temmuz ayında sertifikasyon sonrasına simülatör eğitim faaliyetlerinde kullanılmaya başlanacak.

Antalya merkezli Türk Hava Yolları ve Lufthansa’nın ortak havayolu şirketi SunExpress de HAVELSAN ile Boeing B737NG FTD Level II olarak adlandırılan altında kol bulunmayan sabit simülatör sistemi konusunda anlaşma imzalamıştı.

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu