Eğitim

HAVELSAN beyaz kuyruklu simülatörleri için antrepo açıyor

Sivil havacılık ve eğitim alanında son dönemde yeni adımlar atan HAVELSAN, pazarın ihtiyacını karşılamak için farklı bir adım atıyor. Havacılıkta ‘beyaz kuyruk’ olarak adlandırılan ve henüz satılmamış Boeing ve Airbus simülatörleri için HAVELSAN ürettiği sistemleri antrepoda tutmaya başlayacak. Böylelikle isteyen havayolu veya eğitim merkezine çok kısa sürede teslimat yapılabilecek.

Bu konuyla ilgili adım için geçtiğimiz günlerde Ticaret Bakanlığı’na başvuran HAVELSAN,  C tipi özel antrepo açılması ve işletilmesi için başvurdu. Olumlu sonuçlanan başvuru sonrasında Orta Anadolu Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü Esenboğa Gümrük Müdürlüğü tarafından HAVELSAN’a “Antrepo Açma ve İşletme İzin Belgesi” verildi.

Yaklaşık 40 yıldır faaliyet gösterdiği askeri simülatörler alanında kabiliyetlerini ve bilgi birikimini yakın tarihte sivil havacılık simülatörlerine aktaran ve uluslararası rekabetin çok yoğun olduğu bu pazarda ihracat potansiyelini de artıran HAVELSAN, sektörde ivme kazanmak ve artan talepleri karşılayabilmek adına stratejik adımlar atmaya devam ediyor.

Beyaz kuyruk nedir?

Bu amaçla,  HAVELSAN Teknoloji Kampüsü’nde bulunan simülatör üretim merkezimizde “White Tail” olarak nitelendirilen yarı mamul sivil simülatörleri konumlandırarak hem pazarda yer alan ürün sayısını artırmayı hem de simülatörlerin yurtdışına satışı ile ülkemiz ihracatına ciddi katkı sağlamayı hedefliyor.

Havacılıkta White Tail yani Beyaz Kuyruk tabiri, henüz teslim edilmemiş uçak, simülatör gibi sistemler için kullanılıyor. Müşterinin acil talebi ile elde hazır tutulan simülatör-uçak hızla teslim ediliyor.

HAVELSAN, giderek artan satış potansiyeline sahip bulunan sivil simülatörlerin ihracatı ile sivil havacılık simülatörleri alanında dünya liderleri arasında yer almayı planlarken, yurt içindeki sivil uçuş simülatörü ihtiyaçlarını da ithal ürün kullanımına gerek kalmadan karşılamayı öngörüyor.

İhraç etti

Askeri alanda uzun yıllardır simülatör geliştiren, CN235 simülatörünü Güney Kore’ye, AW139’u da Katar’a ihraç eden HAVELSAN halen Boeing 737NG, 737 Max ve Airbus A320Neo/Ceo simülatörleri yapıyor.

Geçtiğimiz mayıs ayında THY için geliştirdiği Airbus A320 Tam Uçuş Simülatörü ile EASA Level D sertifikasını almaya hak kazanmıştı. THY’den 11 adet A320 CEO/NEO ve Boeing 737 Max FFS ve FTD tedarikine ilişkin sözleşme kapsamında HAVELSAN, teslimatlarını südürüyor.

Türkiye’nin en büyük özel eğitim merkezi olan IFTC ile de HAVELSAN Airbus A320 simülatörü konusunda geçtiğimiz aylarda anlaşma yapmıştı. Bu simülatör, temmuz ayında IFTC’nin Antalya tesislerinde kurularak hizmete girdi.


 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu