Haberler

Bolat: THY ve AJet’in 23 A320/321NEO uçağı motor bekliyor

Türk Hava Yolları dün Airbus A320/A321NEO serilerinde yaşanan motor sorunlarıyla ilgili olarak KAP açıklaması yapmış ve imalatçı ile tazminat konusunda anlaşma yapıldığı açıklanmıştı. THY’nin kaç uçağı yere indiği konusundaki açıklama Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat tarafından açıklandı.

Bolat, THY’de 17 adet A321NEO, AJet’te 3 A320NEO ve 3 adet da A321NEO olmak üzere 23 uçağın yerde parça beklediğini açıkladı.

Linkedin hesabı üzerinden Gazeteci Murat Herdem’in paylaşımı üzerine yazan Bolat, detaylar hakkında şu bilgiyi verdi:

“Doğrusu şu: THY filosundaki 17 adet A321NEO ve AJet filosundaki 3 adet A320NEO ile 3 adet A321NEO uçağımız olmak üzere toplam 23 adet uçağımız yedek motor yetmediği için yerde bekliyor.

5 uçak kiralandı

Bu nedenle de piyasadan 5 tane A320NEO uçağı kiraladık ve bunların motorlarını indirdik, yedek motor olarak kullanıyoruz. İlave motor ve uçak arayışlarımız devam ediyor. (Geçen ay baktığımızda dünya genelinde 600 den fazla NEO uçağı yedek motor olmadığı için yerde bekliyordu”

Toz metal sorunu

Airbus’ın A320neo serisinde kullanılan Pratt&Whitney PW1100G serisinde kullanılan parçalarda meydana gelen ‘toz metal’ sorunu nedeniyle parça değişimi gerçekleştiriliyor.

Onarım süresi uzuyor

Yaşanan sorunlara halen sorunlu parçalar sökülerek imalatçıya gönderiliyor. Sorun, yüksek basınçlı türbin disklerinde kullanılan toz bir metalde mikroskobik kirleticiler. Bu durum tüm motorda ciddi çatlakların oluşmasına neden oluyor.

Değişim için planlanan modifikasyon işlemi için yaklaşık 60 günlük süre planlanırken yığılma nedeniyle işlem süresi 300 güne kadar uzamış durumda. 

Oluşan ciddi zarar, geçtiğimiz yıllarda Raytheon ve Pratt&Whitney’in üst şirketi United Technologies’in birleşmesi ile kurulan RTX şirketinin hisselerinde önemli bir kayıp oluşturmuş durumda. 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu