Bakım

THY A321NEO’ların motorları için tazminatta anlaştı

Bu yaz sezonunda sadece Temmuz ve Ağustos motor sorunu nedeniyle uçuşları durdurulan A321NEO uçakları için toplam 4 bin 591 uçuş iptal eden Türk Hava Yolları, imalatçıdan tazminat almak üzere anlaşma yaptı. Tazminat miktarı ise açıklanmadı.

THY, Airbus ile yaptığı anlaşmada Pratt&Whitney imalatı PW1100G-JM tipi motorları seçmişti. Yeni nesil tasarıma sahip motorda hizmete girmesinin ardından parça sorunları yaşanmaya başlanmıştı.

Halen tüm dünyada çok sayıda PW1100G-JM motorlu A321NEO ve A320NEO uçağı parça sorunları nedeniyle uçamıyor. Bu durum imalatçıya ciddi br mali yük oluşturmuş durumda.

KAP açıklaması yapıldı

THY gelişme ile ilgili olarak Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na açıklama yaptı:

“Ortaklığımız Yönetim Kurulu tarafından alınan karara istinaden, Ortaklığımız filosunda yer alan PW1100G-JM tipi motora sahip A320/321NEO uçaklarındaki motor kaynaklı operasyonel sorunların etkisini azaltmak amacıyla Ortaklığımız ile International Aero Engines, LLC (IAE) arasındaki Satın alma ve Bakım anlaşmalarının revize edilerek Ortaklığımızın oluşan zararlarının tazmin edilmesine yönelik uzlaşmaya varılmıştır.”

Toz metal sorunu

Airbus’ın A320neo serisinde kullanılan Pratt&Whitney PW1100G serisinde kullanılan parçalarda meydana gelen ‘toz metal’ sorunu nedeniyle parça değişimi gerçekleştiriliyor. Bu yıl toplam 650 yolcu uçağı yere inerken uçakların 40 adeti THY filosunda uçuyor.

Onarım süresi uzuyor

Yaşanan sorunlara halen sorunlu parçalar sökülerek imalatçıya gönderiliyor. Sorun, yüksek basınçlı türbin disklerinde kullanılan toz bir metalde mikroskobik kirleticiler. Bu durum tüm motorda ciddi çatlakların oluşmasına neden oluyor.

Değişim için planlanan modifikasyon işlemi için yaklaşık 60 günlük süre planlanırken yığılma nedeniyle işlem süresi 300 güne kadar uzamış durumda. 

Oluşan ciddi zarar, geçtiğimiz yıllarda Raytheon ve Pratt&Whitney’in üst şirketi United Technologies’in birleşmesi ile kurulan RTX şirketinin hisselerinde önemli bir kayıp oluşturmuş durumda. 

THY A321neo motor sorunları nedeniyle 4 bin 591 sefer iptal etti

 

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu