HaberlerHavacılık Endüstrisi

Airbus’ın uzun menzilli tek koridorlu uçağı A321XLR EASA’dan sertifika aldı

CFM LEAP-1A motorlarıyla güçlendirilen Airbus A321XLR, Avrupa Birliği Havacılık Güvenliği Ajansı’ndan (EASA) Tip Sertifikasını alarak yeni uçağın yaz sonunda hizmete girmesinin önünü açtı. Bu uçak, özellikle kıtalararası uçuş yapmayı hedefleyen düşük maliyetli havayolu şirketleri tarafından merakla bekleniyor.

Menzili 8 bin 695 kilometre

Koltuk kapasitesi 220’ye kadar çıkan uçağın menzili 8 bin 695 kilometre (4 bin 700 deniz mili). Rakiplerine göre yakıt sarfiyatı yüzde 30 daha düşük olan uçak 11 saat havada kalabiliyor.

Normalde A321Neo’nun menzili 3500 deniz mili yani 6 bin 475 kilometre. XLR modeli, yaklaşık 16 tonluk ek yakıt kapasitesi ile maksimum kalkış ağırlığı 101 tona çıkartılarak uçuşlarını gerçekleştiriyor.

Tip Sertifikası, EASA İcra Direktörü Florian Guillermet tarafından A321XLR Baş Mühendisi Isabelle Bloy’a teslim edildi. Pratt & Whitney tarafından geliştirilen PW1100 motor versiyonunun sertifikasyonunun 2024 yılının sonlarına doğru yapılması planlanıyor.

Airbus Ticari Uçaklar işletmesi CEO’su Christian Scherer, sertifika ile ilgili olarak şunları söyledi:

“Pazara yeni değer getiren, havayolu müşterilerimiz ve yolcularımızın olanaklarını genişleten, farklılaştırılmış bir ürün olan A321XLR sertifika aldı. Uzun menzili ile A321XLR, müşterilerimize doğal büyüme fırsatları sunan bir uçak olacak”

Scherer, “Sertifikayla önemli bir kilometre taşına ulaştık. Bir sonraki adım, uçağı dünya çapındaki müşterilerle ilk ticari görevlerine hazırlamaktır. XLR müşterileriyle, uçağın filolarına entegrasyonunu desteklemek için çalışmayı sabırsızlıkla bekliyoruz” dedi.

Testler iki yılda tamamlandı

İlk A321XLR, ilk uçuşunu Haziran 2022’de tamamladı. Bunu, üç test uçağını kapsayan kapsamlı bir test programı izledi. Şu ana kadar 500’den fazla Airbus A321XLR siparişi verildi.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu