ANKA-3 tasarımı büyüyor, HÜRJET’in ‘deniz’ modeli geliyor

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), savunma sanayimizin en iddialı projelerinden ANKA-3 uçan kanat İHA’sının seri üretim modelini büyütüyor. Aynı zamanda HÜRJET eğitim uçağının deniz variantı (HÜRJET-D) üzerinde de çalışmalarını sürdürüyor.
ANKA-3’te Önemli Boyut ve Kapasite Artışı
Mevcut prototiplere göre seri üretim ANKA-3’te belirgin iyileştirmeler planlanıyor. Jet motorlu İHA sisteminin uzunluğu 7,9 metreden 8,9 metreye çıkacak. Kanat açıklığı da 12,5 metreden 13,1 metreye 60 cm artış ile büyütülecek. Yükseklik ise 10 cm artış ile 2,6 metre.
Büyüme ile ANKA-3’ün maksimum kalkış ağırlığı, 6.500 kg’dan 7.250 kg’ya ulaşacak. ANKA-3’ün taşıma kapasitesi de 1.200 kg’dan 1.600 kg’ya yükseliyor.
Yeni tasarım, hava-hava görevleri için ek silah taşıma imkânı, daha fazla yakıt kapasitesiyle uzatılmış uçuş süresi ve geliştirilmiş stealth (düşük radar görünürlüğü) özellikleri sunacak.
ANKA-3, KAAN, ÖZGÜR F-16 ve KIZILELMA gibi platformlarla entegre çalışarak Türkiye’nin hava üstünlüğüne kritik katkı sağlayacak.

Motor Geçişi: Ukrayna’dan Yerli TEI Motorlarına
Prototip aşamasında Ukrayna yapımı Ivchenko AI-322 motorları kullanılan ANKA-3’te (ve KIZILELMA’da) geçiş TEI’nin yerli motorlarına yapılıyor. TEI Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Akşit’in daha önceki açıklamalarına göre, ANKA-3 için TF6000 motoru 2026 sonu veya 2027 başında TUSAŞ’a teslim edilecek.
Aynı şekilde KIZILELMA’da da kullanılacak motor konusunda Baykar’a teslimat da bu tarihlerde yapılacam. TF6000, Ukrayna motoruna göre benzer veya biraz daha iyi performans sunarken daha yüksek yakıt verimliliği ve güvenlik sağlayacak.
Video için tıklayın
Sonraki aşamada TF10000 (afterburner’lı) versiyonu da test edilecek. TEI’nin hedefi önümüzdeki yıl TF10000 için testlerin başlaması.
Yeri motora geçiş, Türkiye’nin motor bağımsızlığını güçlendirecek ve seri üretim ANKA-3’lerin Türk Hava Kuvvetleri’ne teslimatını 2027 sonuna planlıyor.
HÜRJET-D: Milli Uçak Gemisi MUGEM İçin Deniz Versiyonu
TUSAŞ, HÜRJET’in deniz variantı (HÜRJET-D) üzerinde de yoğun çalışıyor. TCG Anadolu’dan sonra ikinci büyük platform olacak Milli Uçak Gemisi (MUGEM) için tasarlanan bu modelde şu değişiklikler öne çıkıyor:
Tuzlu deniz ortamına dayanıklı özel alaşımlar ve kaplamalarla güçlendirilmiş gövde.
Daha dayanıklı iniş takımı ve taşıyıcı inişlerine uygun kanca sistemi.
Düşük hızda kalkış ve iniş için artırılmış kanat alanı + katlanabilir kanatlar (hangar ve güverte optimizasyonu).
Artırılmış payload kapasitesi (3.400 kg) ve daha güçlü motor ihtiyacı.
Operasyonel yarıçap: Yaklaşık 1.960 km.

Bu modifikasyonlar, HÜRJET-D’nin MUGEM’den etkili şekilde operasyon yapabilmesini sağlayacak.







