Peru, Lockheed Martin’e 12 adet F-16 Block 70 siparişi verdi

Peru, satış onayının çıkmasının ardından hava kuvvetlerinde uzun yıllardır kullanılan Mig-29 ve Mirage 2000 tipi uçakları F-16 Block 70’lerle değiştirecek. Toplam 12 adetlik sipariş anlaşması Peru ile imalatçı Lockheed Martin arasında imzalandı.
Lockheed Martin tarafından yapılan açıklamada bu alım Peru’nun ulusal egemenliğini güçlendirecek, bölgesel güvenliğe katkı sağlayacak ve ABD ile uzun vadeli stratejik ortaklığını pekiştirmesi öngörülüyor.
Anlaşmada 12 adetlik kesin siparişin yanı sıra 12 adet de kesin siparişe çevrilebilir opsiyon da bulunmakta. Hedef teslimatın 2029 sonunda başlaması.
En gelişmiş F-16 versiyonu
F-16 Block 70, üretimdeki en yeni ve en yetenekli F-16 modeli olarak öne çıkıyor. Uzun servis ömrü, düşük ömür operasyon maliyeti ve güçlü küresel destek ağıyla dikkat çeken uçak, gelişmiş radar, sensör ve silah sistemleriyle pilotlara üstün durumsal farkındalık ve koruma sağlıyor.
Lockheed Martin Integrated Fighter Group Başkan Yardımcısı Mike Shoemaker yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Peru’nun F-16 tercihi, uçağın eşsiz operasyonel performansı ve muharebe sicilini bir kez daha kanıtlıyor. En gelişmiş F-16 Block 70’in Peru’nun ulusal egemenliğini korumasında ve iki ülke arasındaki ortaklığın güçlenmesinde önemli rol oynayacağından gurur duyuyoruz.”
Uçaklar, Lockheed Martin’in Güney Carolina, Greenville tesislerinde üretilecek. Peru, F-16 operatörü olan 30. ülke olacak. Dünyada halihazırda 29 ülkede 2.800’den fazla F-16 aktif olarak hizmet veriyor. Alım, Peru Hava Kuvvetleri’nin (FAP) savaş uçağı filosunu dönüştürmede büyük bir adım niteliğinde.
Bu anlaşma, ABD-Peru savunma sanayi işbirliğini de güçlendirerek ekonomik ve endüstriyel fırsatlar yaratacak. İlk uçakların teslimatının önümüzdeki yıllarda başlaması bekleniyor.
Hangi ülkeler sipariş verdi
Tayvan: 66 adet (en büyük sipariş, teslimatlar 2027’de başlayacak)
Bahrain: 16 adet (ilk müşteri, teslimatlar büyük ölçüde tamamlandı)
Slovakya: 14 adet (teslimatlar 2025 sonunda tamamlandı, +4 adet opsiyon/konusunda görüşmeler sürüyor)
Bulgaristan: 16 adet (8+8, ilk parti tamamlandı)
Ürdün: 12 adet
Fas: 25 adet (yeni üretim)
Peru: 12 adet (Nisan 2026’da imzalandı, +12 opsiyon potansiyeli var – toplam 24 hedefleniyor)
Şu an kalan sipariş 130 civarında. Lockheed Martin, üretim hızı ayda 3-4 uçağa çıkardı.







