Yeni iddia: ABD F-15E’leri Kuveyt F/A-18’i mi vurdu

ABD’nin İsrail ile birlikte İran’a yaptığı operasyonda geçtiğimiz pazartesi günü vurulan F-15E uçakları hakkındaki bilgi kirliliği bir türlü bitmiyor. Son iddia, uçakların Kuveyt Hava Kuvvetleri’ne ait bir F/A-18 Hornet tarafından vurulduu.
Wall Street Journal ve bir çok ABD merkezli yayın organında yer alan habere göre, Kuveyt’e ait F/A-18 tipi savaş uçağı, kol uçuşu gerçekleştiren F-15E’leri İran uçağı olarak teşhis etti.
Sonrasında Kuveyt uçağından 3 adet hava-hava füzesi ateşlendi. Uzmanlara göre AIM-120 AMRAAM tipi füzelerle BVR yani Görüş Menzili Ötesi atışı yapıldı.
Muhtemel F-15E’ler atılan füzeleri tespit edemedi. Ve uçaklar vuruldu.
Düşürme olayı sonrasına Kuveyt Savunma Bakanlığı ve ABD Merkez Komutanlığı “Hava savunma sistemleri tarafından uçaklar yanlışlıkla düşürüldü” açıklaması yapmıştı.
Askeri literatürde bu tür olaylar “dost ateşi” olarak adlandırılıyor.
F-15 hiç vurulmamıştı
Eğer bu bilgiler doğruysa, düşürülen F-15E’ler uçağın ilk hava-hava muharebe kaybı olacak. F-15 uçaklarının 104 hava zaferi bulunuyordu.

Kuveyt’in elinde iki farklı Hornet uçağı var
Halen Kuveyt Hava Kuvvetleri’nin envanterinde hem F/A-18C/D Hornet, hem de F/A-18E/F Block III Super Hornet modelleri bulunuyor.
Kuveyt, 1. Körfez Savaşı sonraında filosundaki A-4’leri yenilemek üzere ilk F/A-18 siparişini 1991’de vermişti. 1993 yılına kadar 32 F/A-18C (tek kişilik) ve 8 F/A-18D (çift kişilik) olmak üzere toplam 40 adet uçak teslimatı yapıldı.
Zamanla kayıplar nedeniyle son olarak envanterde 27 F/A-18C ve 6 adet de F/A-18D (toplam 33) uçak aktif durumda.
Bu uçaklara olarak ek olarak yeni nesil (Super Hornet): F/A-18E/F Block III modellerinin siparişi 2018’de verildi. 22 adet F/A-18E (tek kişilik) ve 6 adet F/A-18F (çift kişilik) olmak üzere toplam 28 adet Super Hornet alımı için anlaşma imzalandı.
Teslimatlar Boeing tarafından 2021’de tamamlandı. Günce olarak Kuveyt’in elinde 28 adet F/A-18E/F Super Hornet bulunuyor ve bunlar ana muharip filoyu oluşturuyor.






