Hava KuvvetleriSavaş

İsrail 200 uçakla İran’ı vurdu

İsrail Hava Kuvvetleri, bu sabah İran’ın nükleer programının “kalbini” hedef aldığını söyleyerek hava operasyonu gerçekleştirdi. Paylaşılan fotoğraflarda operasyonunu F-35 ve F-16 tipi uçaklarla yapıldığı görüldü.

İran devlet medyası saldırıda Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri, Devrim Muhafızları Komutanı Hüseyin Selami, İran Atom Enerjisi Kurumu’nın eski başkanı Feridun Abbasi ve İslami Azad Üniversitesi Rektörü Muhammed Mehdi Tehranchi’nın Tahran’daki saldırıda öldüğü belirtildi.

İsrail ordusu İran’ın “İsrail topraklarına doğru yaklaşık 100 SİHA fırlattığını” ve bunları engellemek için çalıştıklarını açıkladı.

İran’a saldırılarının ardından İsrail’de olağanüstü hal ilan edilmişti. ABD, İran’ın ana nükleer zenginleştirme tesisinin de vurulduğu saldırılarda kendisinin bir rolü olmadığını söyledi.

Operasyon yapılan noktalar

BBC’nin haberine göre, İran’ın başkenti Tahran’da yerel saatle 03.30 sıralarında patlamalar meydana geldiği bildirildi. İran devlet medyası, yerleşim alanlarının vurulduğunu ve Tahran’ın kuzeydoğusunda da patlamalar duyulduğunu söyledi.

İsrailliler ise aynı saatlerde hava saldırısı sirenleriyle uyandı ve acil durum telefon uyarıları aldı.

İran devlet medyasına göre, ilk saldırılardan birkaç saat sonra başkentin yaklaşık 225 kilometre güneyinde bulunan Natanz nükleer tesisinde bir patlama meydana geldi.

Amerikan New York Times gazetesi, üst düzey İranlı yetkililere dayandırdığı haberinde başkent Tahran civarındaki altı askeri üssün, komutanların evlerinin ve meskun mahaldeki bazı binaların vurulduğunu bildirdi.

Amerikan Axios yayını ise üst düzey bir İsrailli yetkiliye dayanarak yoğun hava saldırıları dışında, İsrail istihbaratı Mossad’ın İran içine çeşitli gizli sabotaj operasyonları gerçekleştirdiğini belirtti.

Bu saldırıların İran’ın stratejik füzeleri ve hava savunma kabiliyetlerini hedef aldığı kaydedildi.

İsrail ne söyledi?

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “Yükselen Aslan Harekatı” adı verilen saldırıların “İsrail’in varlığına yönelik İran tehdidini geri püskürtmeyi amaçlayan hedefli bir askeri operasyon” olduğunu söyledi.

Operasyonun “tehdit ortadan kaldırılıncaya kadar” devam edeceğini söyledi.

Netanyahu, “İran son aylarda daha önce hiç atmamış olduğu adımları atarak, zenginleştirilmiş uranyumu silah haline getirmeye çalışıyor. Durdurulmazsa, İran çok kısa bir sürede nükleer silah üretebilir. Bir yıl olabilir. Birkaç ay içinde, bir yıldan daha kısa bir sürede olabilir. Bu, İsrail’in varlığı için açık ve mevcut bir tehlikedir” dedi.

Netanyahu, konuşmasında ayrıca ABD Başkanı Donald Trump’a “İran’ın nükleer silah programına karşı çıktığı” için teşekkür etti.

İsrailli bir askeri yetkili BBC’ye yaptığı açıklamada, İran’ın “birkaç gün içinde” nükleer bomba üretebilecek kadar nükleer malzemeye sahip olduğunu söyledi.

Ben Gurion Havalimanı kapatıldı

Tel Aviv’deki Ben Gurion Havaalanı ikinci bir emre kadar kapatıldı.

İsrail Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir onbinlerce askerin göreve çağrıldığını ve sınır bölgelerinde hazır tutulduğunu belirtti.

Zamir “Öncekilere hiç benzemeyen tarihi bir operasyondayız. Bu, bizi yok etmeye niyetli bir düşmana karşı varoluşsal bir tehdidi önlemek için kritik bir operasyon” dedi.

İran’ın tepkisi ne oldu?

İsrail ordusu sözcüsü Effie Defrin, İran’ın “İsrail topraklarına doğru yaklaşık 100 SİHA fırlattığını” ve bunları engellemek için çalıştıklarını açıkladı.

İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney yazılı bir açıklama yaparak İsrail’in “şeytani ve kanlı ellerini İran’a yönelik bir suçta kullandığını” ve “kendisinin de acı bir kader yaşayacağını” belirtti.

Reuters’a göre İran Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü, ABD ve İsrail’in saldırılar nedeniyle “ağır bir bedel” ödeyeceğini söyledi.

İran Sözcüsü Ebu’l-Fazl Şekarçi, “Silahlı kuvvetler bu Siyonist saldırıya mutlaka karşılık verecektir” dedi ve Washington’ı saldırıya destek olmakla suçladı.

Bir İsrailli yetkili de İsrail’in saldırılar konusunda Washington ile koordine olduğunu belirtti ancak ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, saldırılarla ilgilerinin olmadığını ve herhangi bir yardımda bulunmadıklarını söyledi.

ABD için en önemli önceliğin bölgedeki Amerikan güçlerini korumak olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump, saldırılardan sonraki ilk açıklamasında İsrail’in planlarından önceden haberi olduğunu, ancak ABD ordusunun herhangi bir rol oynamadığını söyledi.

ABD Başkanı, İran yönetiminin müzakerelere devam edeceğini umduğunu tekrarladı.

Fox News’a konuşan Trump “İran nükleer bombaya sahip olamaz ve müzakere masasına geri dönmeyi umuyoruz. Göreceğiz” dedi.

ABD’den vatandaşlarına uyarı

ABD Dışişleri Bakanlığı, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da artan gerginlik nedeniyle bölgede bulunan vatandaşları için yayınladığı seyahat uyarısında, güvenlik durumlarının yakından takip edilmesi gerektiğini vurguladı.

Bakanlık, bölgedeki mevcut tansiyonun geçmişte yaşanan benzer kriz dönemlerinde ABD vatandaşları açısından seyahat aksaklıklarına ve güvenlik tehditlerine yol açtığını hatırlatarak, bu tür dönemlerde, yerel koşullara bağlı olarak beklenmedik gelişmelerin yaşanabileceği kaydedildi.

Bakanlık, yurt dışında bulunan vatandaşların muhtemel acil durumlarda daha kolay ulaşılabilir olmaları için Akıllı Seyahatçi Kayıt Programı’na (STEP) kaydolmalarını tavsiye etti.

ABD yönetimi, bölgedeki gelişmeleri yakından izlemeye devam ettiğini bildirirken, vatandaşlarının güvenliği için yerel yetkililerle temas halinde olduğunu duyurdu.

Washington’ın uyarısı, İsrail’in İran’ı vurabileceğine yönelik haberlerin ve ABD Başkanı Donald Trump’ın “Orta Doğu’da çok yakında bir şeyler olabileceğine” yönelik açıklamasının ardından yapıldı.

Gelişmeler izlenirken ABD’nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal’dan da önemli bir iddia geldi.

Gazetede yayımlanan habere göre üst düzey bir İsrailli yetkili, İran’ın uranyum üretimini durdurmayı kabul etmemesi halinde pazar günü saldırı düzenlenebileceği uyarısında bulundu.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu