Dr. Abdullah NergizHaberlerHavalimanlarıHavayollarıYazarlar

THY ve Pegasus, Tel Aviv’deki slotlarını bırakıyor

Türk Hava Yolları (THY) ve Pegasus, Tel Aviv Ben Gurion Havalimanı’ndaki slot haklarından vazgeçiyor. İsrail merkezli Globes ekonomi sitesinin haberine göre Ekim 2023’te Gazze’deki çatışmanın ardından bir çok havayolu gibi THY ve Pegasus da Tel Aviv seferlerini askıya almıştı.

Geçen sürecin ardından birçok havayolu Tel Aviv’e dönerken, THY ve Pegasus İsrail uçuşlarına başlamamıştı.

Bununla birlikte, her iki havayolumuz da İsrail’deki slot haklarını ellerinde tutmuştu.

Fakat gelen haberlere göre, uçuşların yeniden başlatılmaması ve yakın bir gelecek için de bir planlama yapılması sonrasında, THY ve Pegasus’un Tel Aviv’deki slotları boşa çıkacak.

Tel Aviv, THY ve Pegasus İçin Çok Değerliydi

Gerek THY ve gerekse Pegasus, İsrail’i İstanbul üzerinden dünyaya bağlıyordu.

O dönemde yaptığım bir online sorgulamada, İstanbul’dan Tel Aviv’e THY’nin günde 11 adet, Pegasus’unsa beş adet uçuş planladığını görmüştüm.

THY'nin İstanbul - Tel Aviv Seferleri (3 Kasım 2023)
THY’nin İstanbul – Tel Aviv Seferleri (3 Kasım 2023)

Yılın yoğun dönemlerinde THY’nin Tel Aviv’e günlük uçuş sayısı 14 – 15’e kadar yükseliyordu.

Bunların yanı sıra Antalya’dan da seferler bulunuyordu.

Covid-19 öncesi dönemde THY’nin en fazla uçuş yaptığı dış hat noktası niteliğini taşıyan Tel Aviv, salgın sonrasındaysa bu ünvanı Londra ile paylaşıyordu.

Bakalım diğer havayolları, özellikle THY’nin boşluğunu doldurabilecek mi?

 

Dr. Abdullah Nergiz

Havacılık sektöründe, hem havayolu hem de havalimanı tarafında 20 yıla yakın profesyonel tecrübesi bulunan Dr. Abdullah Nergiz, Türkiye'nin ilk havacılık blogu olan Havayolu 101'in kurucusu ve baş editörüdür. Yüksek Lisans ve Doktora çalışmalarını Türkiye sivil havacılık tarihi üzerine yapmış olan Nergiz, halen profesyonel kariyerinin yanı sıra özel bir üniversitede havacılıkla ilgili ders vermeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu