HaberlerSavaşSavunma

Hollanda, Ukrayna’ya İHA gelişi için 400 milyon Euro yardım

Hollanda, Ukrayna’ya yardım için oluşturduğu bütçe 400 milyon Euro’ya ulaştı. Verilen F-16 uçaklarının yanı sıra İnsansız Hava Aracı (İHA) sistemleri için bu bütçe kullanılacak. Hollanda aynı zamanda 24 adet F-16’yı Ukrayna’ya verecek.

Hollanda Savunma Bakanı Ruben Brekelmans Pazar günü Ukrayna’nın başkenti Kiev’e yaptığı sürpriz ziyaret sırasında Hollanda’nın Ukrayna için İHA geliştirme programına 400 milyon euro yatırım yapacağını duyurdu.

Yatırımın yaklaşık yarısının Hollanda’da harcanacağını, geri kalanının ise Ukrayna ve diğer ülkeler arasında paylaştırılacağını sözlerine ekledi.

Brekelmans, “Farklı tipte insansız hava araçlarına odaklanacağız, yani hem gözetleme insansız hava araçlarına, hem daha savunma amaçlı insansız hava araçlarına, hem de saldırı amaçlı insansız hava araçlarına. Çünkü Ukrayna’nın askeri tesisleri hedef almak için daha saldırı amaçlı insansız hava araçlarına da ihtiyacı olduğunu görüyoruz,” dedi.

Yeni insansız hava aracı programlarının başarılı olması halinde, üretimin arttırılması için daha fazla fon sağlanabilecek.

“Elbette savaş her geçen gün şiddetleniyor ve Ukrayna, desteğe ve askeri teçhizata ihtiyaç duyan daha fazla tugay kuruyor. Sürekli bir destek akışına ihtiyaç var,” diye ekledi.

F-16’ların teslimat tarihi henüz belli değil

Brekelmans ayrıca, Hollanda’nın yakında Kiev’e 24 adet F-16 savaş uçağı daha teslim edeceğini bildirdi ancak net bir tarih açıklamadı.

İlk altı jet geçen yıl Kiev ve Amsterdam arasında yapılan bir anlaşmanın ardından ağustos ayında Ukrayna’ya ulaşmıştı.

Rusya’nın 2022’deki işgalinin başlangıcından bu yana Hollanda 10 milyar euro askeri destek taahhüdünde bulundu ve bunun yaklaşık 4 milyar euroluk kısmı bugüne kadar harcandı.

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu