Genel Havacılık

Portekiz Ka-32’leri Ukrayna’ya verdi, orman yangınları için UH-60 alıyor

Portekiz envanterinde orman yangınları ile mücadelede kullandığı Rus Kamov şirketinin imalatı Ka-32 tipi helikopterleri Ukrayna’ya verdikten sonra filosunu büyütmek üzere düğmeye bastı.

Orman yangınları ile mücadele için Portekiz, 3 adet daha önceden ABD Kara Kuvvetleri tarafından kullanılmış UH-60L BlackHawk tipi helikopter alacak. Toplam 20,9 milyon Euro’luk anlaşma, helikopterlerin modifikasyon ve bakımlarını yapan Ace Aeronautics şirketi üzerinden gerçekleştirilecek.

Portekiz, 2022’de Ka-32’leri Ukrayna’ya verme kararının ardından 6 adet UH-60L almıştı. Daha önceden ABD Kara Kuvvetleri’ne kullanılan bu helikopterler, yapılan modifikasyonun ardından sivil görevlerde uçabilecek şekilde modifikasyondan geçirildi. Helikopterlere yangın söndürme kitleri takıldı.

Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma ve Emniyet’te kullanılan S-70 ve T-70 BlackHawk (ABD ordusu bu helikopterleri UH-60 olarak adlandırıyor) yangın söndürmede yedek kuvvet olarak kullanıyor. Yangınların hızla büyümesi veya acil ihtiyaç durumda bu helikopterler taşıdıklardı sepet veya gövde altına takılar özel hazne ile uçuşlarını gerçekleştirerek yangınlara müdahale ediyor.

Kaan Air Ka-32 almıştı

Türkiye’de orman yangınlarında dönemsel olarak Rus imalatı helikopterler yurtdışından kiralanıyor. Bu konuda Kaan Air farklı bir adım atarak 3 adet Ka-32 satın almış ve Türkiye’ye getirmişti. Türk tescili ile uçan helikopterler ne yazık ki Rusya’nın teknik desteği kesmesi nedeniyle uçamıyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu