Sahil Güvenlik

Yunan Sahil Güvenlik botlarının sınır ihlaline İçişleri Bakanlığı’ndan tepki

Yunan Sahil Güvenlik botlarının Bodrum ve Datça’da yaptığı sınır ihlallerinin ardından İçişleri Bakanlığı’ndan açıklama geldi. İçişleri Bakanı Yerlikaya ile Yunan Denizcilik ve Ada Politikaları Bakanı Christos Stylianides arasında telefon görüşmesi yapıldı. Bakanlık bu tür ihlallerin kabul edilmez olduğuna dikkat çekti.

Olayın ardından sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlarda iki olaya büyük tepki gelmiş, Türk Sahil Güvenlik birimlerinin sınır ihlali yapan Yunan botlarına neden müdahale etmediği, bu botların takip edilip edilmediği sorulmaya başlanmıştı.

Sahil Güvenlik Komutanlığı, 25 Temmuz 2016 tarihinde 668 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile organizasyon yapısı değişmiş, silahlı bir genel kolluk kuvveti olarak doğrudan İçişleri Bakanlığına bağlanmıştır.

Bodrum’daki olay

İlk olay Bodrum açıklarında meydana gelmişti. 20 Eylül’de Yunan Sahil Güvenliğine ait bot, Bodrum ilçesinde lastik botta kaçak göçmenleri takip ettiği gerekçesi ile sınır ihlali yapmıştı.

Sınır ihlalinin ardından ilk açıklama Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan geldi:

“20 Eylül 2024 tarihinde, 112 Acil Çağrı Merkezi’nden ‘Bodrum Akyarlar Meteor Koyu’nda bir lastik botun karaya çıktığı ve 1 kişinin ormanlık alana kaçtığı’ ihbarının alınması üzerine olay yerine derhal 2 Sahil Güvenlik Botu (KB-35, KB-114) sevk edilmiş ve ihbar Bodrum İlçe Jandarma Komutanlığı’na iletilmiştir. Görevlendirilen Sahil Güvenlik unsurlarımız olay mahalline derhal intikal etmiş, Yunan Sahil Güvenlik unsurunun süratle kendi karasularına döndüğü tespit edilmiştir.”

Datça’da sınır ihlali

Bunun üzerine Yunan Sahil Güvenlik ekipleri bu kez Datça’da tespit edildi. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde Yunan ekiplerin Datça’nın bir koyunda karaya kadar geldiği ve bottan inerek şişme botu denize çektiği, Yunanistan Sahil Güvenlik botunun nezaretinde koydan uzaklaştığı görüldü.

İçişleri Bakanlığı’ndan açıklama

İkinci olayın ardından İçişleri Bakanlığı ise şu açıklamayı yaptı:

“Bakan Yerlimkaya ile Yunanistan Denizcilik ve Ada Politikaları Bakanı Sayın Christos Stylianides arasında bugün akşam saatlerinde, Yunan botlarının Türk karasularını ihlaliyle ilgili bir telefon görüşmesi gerçekleştirildi. Yapılan görüşmede Bakan Yerlikaya, Yunan Sahil Güvenlik botlarının karasularımızı ihlal etmesinden duyulan rahatsızlığı ifade etti ve iyi komşuluk ilişkilerinin korunması için bu tür ihlallerin kabul edilemeyeceğini vurguladı.”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu