Hava KuvvetleriSavunma

Telegram’ın kurucusu tutuklandı, BAE Fransa ile Rafale anlaşmasını dondurdu

Telegram’ın sahibi olan Pavel Durov’un Paris’te havalimanında tutuklanması üzerine Birleşik Arap Emirlikleri’nden (BAE) hemen cevap geldi. BAE, vatandaşı olan Durov ile başlatılan adli süreç nedeniyle Fransız imalatçı Dassault ile yaptığı 80 uçaklık Rafale savaş uçağı alım anlaşmasını dondurma kararı aldı. Ancak daha sonra burar BAE Dışişleri Bakanlığı tarafından yalanlandı.

Bu adım, aynı zamanda Falcon iş jetlerini de üreten Dassault şirketine mali olarak ciddi zarar vermesi bekleniyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Pavel Durov’un tutuklanmasının ‘devam eden bir adli soruşturmanın parçası olarak’ gerçekleştiğini açıklamıştı. Rus kökenli BAE vatandaşı geçtiğimiz Cumartesi gecesi Paris’e Bakü’den geldikten sonra tutuklanmıştı.

BAE Dışişleri Bakanlığı yalanladı

Gelişmelerden bir gün sonra BAE Dışişleri Bakanlığı bir açıklama yaptı. Böyle bir durumun yaşanmadığına dikkat çekildi.

BAE’ye F-35 satışı durdurulunca…

BAE, 2021’de uzun süren F-35 pazarlıklarının Biden’in ABD Başkanı olmasından sonra beklemeye alınmasının ardından beklenmedik bir hamle yapmıştı. Macron’un ziyareti ile birlikte BAE, halen kullandığı Mirage 2000 uçaklarının üzerine toplam 19,2 milyar Euro’luk Rafale alımına karar vermişti.

Bu anlaşma yaklaşık 10 yıllık pazarlık sonrasında gerçekleşmesi de dikkat çekmiştii. ABD, BAE’nin son yıllarda Çin ile yakınlaşması nedeniyle önce sıcak baktığı F-35 satışını daha sonra beklemeye almıştı.

Fransız imalatçı Dassault, 2027 yılından itiraben Rafale F4’leri BAE’ye teslim etmeyi hedefliyordu. BAE bazı mühimmat ve sistemleri kendi geliştirerek Fransız savaş uçağına entegre etmeyi planlıyordu.

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu