Hava Kuvvetleri

ABD Ortadoğu’ya F-22’leri çekiyor

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Ortadoğu’da artan gerginlik sonrasında bölgeye F-22 savaş uçaklarını yolladı. Alaska’daki üsten havalanan 6 uçak ve KC46 tanker, İngiltere’de Lakenheath Hava Üssü’ne indi.

F-22’ler buradan Ortadoğu’daki üslere yoluna devam etti. ABD, bölgede en son F-22’leri Suriye’ye yapılan operasyonlarda kullanmıştı. Uçakların bölgede üslenecekleri noktalar ise açıklanmadı.

Muhtemel uçakların Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki ABD Üssü’ne ineceği tahmin ediliyor.

Geçtiğimiz günlerde Irak’ta bulunan ABD askeri üslerine yapılan füze saldırılarının ardından Savunma Bakanı Lloyd J. Austin III, “Amerika Birleşik Devletleri bölgedeki personelimize yönelik saldırılara tahammül etmeyecektir” açıklamasında bulunmuştu.

Sonrasında ise Savunma Bakanı Austin III, 7 Ağustos’ta bir basın toplantısı sırasında. “Güç korumamızı güçlendirmek ve İsrail’in savunmasına olan bağlılığımızı güçlendirmek ve herhangi bir acil duruma yanıt vermeye hazır olmak için askeri duruşumuzu güçlendiriyoruz. Orta Doğu’ya ek bir avcı filosu gönderiyoruz” demişti.

5. nesil savaş uçağı F-22

ABD Hava Kuvvetleri envanterindeki ilk 5. nesil savaş uçağı olan F-22, Lockheed Martin tarafından geliştirildi. Hava-hava görevleri için tasarlanan uçak aynı zamanda hava-yer görevlerinde de kullanılabiliyor.

Pentagon’a göre, Hamas’ın İsrail’e saldırısını başlattığı Ekim ayından bu yana Irak, Suriye ve Ürdün’deki ABD birliklerine 180 saldırı yapıldı. Suriye’nin doğusundaki Al Taft Garnizonunu destekleyen Ürdün’deki üsse yapılan saldırıda üç asker öldü. ABD, 30 Temmuz’da İranlı bir milis tarafından kullanılan tek yönlü bir saldırı insansız hava aracı tesisine Irak’ta bir hava saldırısı düzenledi.

En son 8 Ağustos’ta Irak’ta Al Asad Hava Üssü’ne yapılan roket saldırısında ise 5 ABD’li asker ve alt yükleneci yaralandı. Pentagon Al Asad saldırısını İran yanlısı bir Şii milis grubunun yaptığına dikkat çekti.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu