FinansHaberlerHavayolları

THY’nin 2. çeyrekte 591 milyon dolar esas faaliyet karı elde etti, toplam çalışan 92 bine çıktı

Türk Hava Yolları, açıkladığı ikinci çeyrek sonuçlarında esas faaliyet karını 591 milyon dolara çıkardı. Toplam çalışan sayısı da 92 bine çıktı.

Yapılan açıklamada küresel ölçekte devam eden jeopolitik gerilimler, uçak üretiminde yaşanan darboğaz ve motor problemlerine rağmen çevikliği ve geniş uçuş ağı sayesinde büyümesini kesintisiz sürdürerek yılın ikinci çeyreğinde toplamda 22,1 milyon yolcu taşıdığına dikkat çekildi.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği IATA’nın yayımladığı verilere göre, rekabetin yoğun olarak hissedildiği 2024 yılının ikinci çeyreğinde dünya geneli yolcu kapasitesi pandemi öncesi rakamlarını ancak yakalarken; Ortaklığımız 2019 yılı yolcu kapasitesinin %38 üzerine çıkarak sektörün önde gelen hava yollarından biri olmaya devam etti.

Turkish Cargo yüzde 32 büyüdü

Turkish Cargo Avrupa’nın en büyük hava kargo operasyon merkezi olan Smartist’te yürüttüğü faaliyetleri ile ikinci çeyrekte hız kazanan e-ticaret büyümesinden kayda değer bir pay aldı. Aynı zamanda, Süveyş kanalındaki olumsuzluklardan etkilenmek istemeyen göndericilere de önemli bir alternatif sundu.

Bu sayede, Ortaklığımız 2024 yılının ilk altı ayında taşıdığı kargo miktarını 2023 yılının aynı dönemine göre %32 artırdı ve IATA verilerine göre dünyanın en büyük 3. hava kargo taşıyıcısı oldu.

Nisan-Haziran 2024 döneminde Türk Hava Yolları’nın toplam gelirleri yıllık bazda %10 yükselerek 5,7 milyar USD’ye ulaştı. Toplam gelirin %81’ini oluşturan yolcu gelirleri Uzak Doğu bölgesinin güçlü katkısıyla 4,6 milyar USD’ye yükselirken, kargo gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre %48 artış gösterdi ve 885 milyon USD olarak kaydedildi. Yolcu birim gelirlerindeki rekabet kaynaklı baskı ve küresel enflasyonun maliyetler üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle Esas Faaliyet Kârı %26 düşüşle 591 milyon USD seviyesinde gerçekleşti.

THY, 2033 yılında 800 uçağı aşan bir filoya sahip olmayı hedeflerken uçak üretiminde yaşanan darboğaza rağmen yılın ilk yarısında filosunu %9 büyüterek uçak sayısını 458’e çıkarttı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu