Savunma

TUSAŞ’a yeni takip uçağı: DA62

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ), yeni takip uçağını envanterine kattı. Çift motorlu pervaneli Avusturyalı Diamond imalatı DA62, TUSAŞ filosuna katıldı. www.tolgaozbek.com sitesinin özel haberine göre uçak testlerde kullanılmaya başlandı.

Uçuş testlerinde prototiplerin havadan takibi büyük önem taşıyor. Takip uçağında bulunan pilot ve mühendisler, diğer uçak veya helikopter ile sürekli irtibat kurup testlerin yapılmasına katkı sağlıyor.

TUSAŞ uzun yıllardır kullandığı ve 1990’ların sonunda kendi modifiye ederek turboprop motor taktığı S-2E Tracker tipi uçağı geçtiğimiz aylarda envanterden çıkarmıştı.

Sonrasında yeni takip uçağı arayışına giren TUSAŞ, Avusturyalı Diamond şirketi ile anlaştı. Geçen hafta teslim edilen uçak, Ankara’da TUSAŞ tesislerine getirildi.

Hem uçuş eğitimi hem askeri platform

Hem eğitim hem de MMP olarak adlandırılan Çok Amaçlı Platform görevlerinde kullanılabilen DA-62 üzerine kamera ve çeşitli dış yükler konulabiliyor. Uçak modifikasyon ile arta bölümüne yerleştirilen konsollar yardımı ile test mühendisleri takip uçağını havadan verisel olarak da izleyebilecek.

Toplam koltuk kapasitesi 7’ye kadar çıkarılabilen uçak, saatte 192 knot hıza (yaklaşık 355 km/saat) hıza çıkabiliyor. Kabin basınç sistemi ile 20 bin feet irtifada da uçabiliyor. Menzili ise 2385 km.

Havada 11 saatten fazla kalan uçakta iki adet Austro Engine AE330 motor bulunuyor. Her bir motorun gücü ise 180 beygir.

TUSAŞ’ta müze oluşturulacak

TUSAŞ, geçmişte tasarlanıp uçurulmuş ZİU, YARASA gibi prototiplerle birlikte içinde S-2 Tracker’ın da olduğu bir müze kurmak üzere çalışmalar yapıyor.

Özel haberdir, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu