Savunma

Kıbrıs Barış Harekatı’nın en yaşlı gazisi: Emekli Tuğgeneral Cemal Eruç

Bugün 20 Temmuz… Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gerçekleştirdiği Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50’nci yıldönümü.

Türkiye’nin uluslararası anlaşmalarla sahip olduğu garantörlük hakkı sonrasında gerçekleştirilen bu harekat, halen ordumuz tarihinin Cumhuriyet sonrasındaki yaptığı en büyük askeri operasyonların başında geliyor.

Şimdi sizi harekatın gazi yarbayı, silahlı kuvvetlerde komando biriminin kuruluşunda çok önemli katkıyı sağlayan Komando Tabur Komutanı Cemal Eruç ile tanıştıracağım.

92 yaşındaki Emekli Tuğgeneral Cemal Eruç, Piyade Yarbay olarak Komando Tugayı 1. Tabur Komutanı olarak adaya uçarbirlik harekatı ile ayak bastı. Harekatın ilk gecesi çok kritik çatışmaları bizzat yönetti. Operasyonun seyrini değiştirdi. Vuruldu gazi oldu. Taburunu bırakmadı…

Ama o günlere hazırlık çok uzun sürdü. Gelin önce Eruç Paşamızın ağzından hazırlıkları dinleyelim. Türkiye’de komando birlikleri nasıl kuruldu öğrenelim… Sonra Kıbrıs Barış Harekatı’nın başladığı 20 Temmuz 1974 tarihine gidelim…

Emekli Tuğgeneral Cemal Eruç o günleri anlattı:

Kıbrıs Barış Harekatı’nda tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Gazilerimizi şükranla anıyoruz. Bir daha o günleri hiç unutmamak üzere..

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu