Sportif Havacılık

Türkiye’nin ilk sivil dikey rüzgar tüneli için çalışmalar başladı

Paraşüt eğitiminde büyük öneme sahip, Türkiye’nin ilk sivil dikey rüzgar tüneli için çalışmalar başladı. Paraşüt eğitmeni Volkan Şekerci ve Katar ve Moskova gibi dünyanın pek çok yerinde dikey rüzgar tüneli yapan baş mühendis Caner Başar’ın girişimi ile gerçekleştirilmesi planlanan sivil dikey rüzgar tüneli için farklı yatırımcılarla görüşmeler yapılıyor.

Serbest paraşüt eğitimi

Dikey rüzgar tüneli, serbest paraşüt sporunun aslında bir simülasyonu. Yüksek maliyetle uçakla havalanmayla elde edilen tecrübenin artırılması ve daha uzun süre hava çalışmalarının yapılması için oluşturulan tünel, yerden yukarıya kuvvetli pervanelerle çalışıyor.

Pervaneler döndüğünde oluşan hava akımı ile tünel içinde paraşütçü aynı serbest düşüşte olduğu gibi çeşitli hareketleri deneyebiliyor.

Baş Mühendis Caner Başar, 2020 yıllarında Katar’daki tünelin inşaat projesinde yer aldı. Uzun süredir inşaat sektöründe görev yapan Başar, şimdi de bu projenin ülkemize kazandırılması için çalışıyor. Türkiye’nin ilk sivil dikey rüzgar tüneli eğitmeni Volkan Şekerci de projenin serbest düşüş ve paraşüt eğitimi tarafında yer alıyor.

Projenin destekçileri arasında büyük futbol kulüpleri dahil olmak üzere birçok büyük holding yer alıyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu