Havacılık Endüstrisi

Deutsche Aircraft yeni bölgesel uçak D328eco’nun teslimatını iki yıl ileri attı

Sierra Nevada şirketinin sahip olduğu ve Dornier 328 serisinin yeni modelini geliştirilen Almanya merkezli Deutsche Aircraft, teslimatların iki yıl ertelendiğini açıkladı. Normalde 2025 sonuna planlanan ilk 328eco modelinin teslimatı 2027’de yapılacak.

Almanyla’nın havacılık devi şirketlerinden Dornier, 1980’li yıllarda üstten kanatlı, iki adet turboprop motora sahip 328 serisini tanıtmıştı. Sonrasında projeye ABD’den Fairchild da ortak oldu. 328’e jet motor takıldı. Bölgesel havayollarının yanı sıra iş adamları da 328 serisine ilgi gösterdi.

Dornier Fairchild ortalığı, gövdeyi büyüterek Boeing ve Airbus uçakları gibi motorları kanat altına aldı. 70 koltumlu 728 ve 90 koltuklu 928 serisi için prototip imalatı başladı. Ancak ekonomik zorlukların ardından Dornier Fairchild iflasını istedi.

Sierra Nevada satın aldı, Türkiye’ye önerdi

Proje ve hakları daha sonra Fatih Eren Özmen’in sahip olduğu ABD merkezli Sierra Nevada Corporation tarafından satın alındı. Projenin yeniden ayağa kalkması için Türkiye’ye de teklif götürüldü. Hatta uçak seçim malzemesi olarak da kullanıldı. Ancak proje Türkiye’de hayata geçemedi.

Sierra Nevada tekrar projeyi Almanya’ya taşıyarak Deutsche Aircraft şirketini Münih yakınlarındaki Oberpfaffenhofen Havaalanı’nda kurdu. İlk etapta turboprop motorlu 328 serisinin modernize edilerek yeni nesil kokpit tasarımı ile ayağa kalkacağı açıklandı.

Deutsche Aircraft, en son program düzenlemelerinin “Ayrıntılı ve kapsamlı sertifikasyon sürecini, ilgili uyumluluk gerekliliklerini gerektiren düzenleyici değişiklikler” nedeniyle uzadığını açıkladı. Bu süreç içinde şirket uçağa ek yetenekler ve iyileştirme çalışmaları da uygulayacak.

Koltuk kapasitesi 38 ila 43 arasında değişen uçak, yeni nesil kokpit tasarımının yanı sıra Sürdürülebilir Havacılık Yakıt (SAF) ile uçabilen Pratt&Whitney imalatı PW127XT-S motorlarına sahip olacak.

Bölgesel havayollarının yanı sıra özel uçuşlar, ambulans, orman yangını söndürme gibi farklı görevlere de 328eco modifiye edilebilecek.

Neler eklenecek

Deutsche Aircraft, Garmin tarafından sağlanan aviyonik paketi için kısa kalkış ve iniş performansında ve gelişmiş yeteneklerde “daha fazla gelişmeyi” değerlendiriyor. Değişiklikler mevcut program çerçevesinde yapılacak ve “hem ticari hem de çok rollü operatörler için pazar gereksinimlerinin uyumlaştırılmasında daha yüksek standartların” sağlanması amaçlanıyor.

Şirketi CEO’su Dave Jackson, programın bugüne kadar kaydettiği muazzam ilerlemeden memnun olduğunu söyledi.

Jackson, “Avrupa Birliği Havacılık Güvenliği Ajansı ile sertifikasyon panellerimiz başarılı bir şekilde ilerliyor, Leipzig’deki son montaj hattımızın inşaatına başlandı ve stratejik büyümeye erişim sağlayanlar da dahil olmak üzere tedarikçilerimizin %95’inden fazlasını güvence altına aldık” dedi.

Şirket, 21 Temmuz’da başlayacak olan Farnborough Uluslararası Havacılık Fuarı’nda da yeni açıklamalar yapmayı planlıyor.

2023 yılında Deutsche, beş uçak sipariş etme niyet mektubuyla Alman ticari havacılık operatörü Private Wings’in D328eco’nun lansman müşterisi olduğunu açıklamıştı. İmalatçı, daha sonra adı açıklanmayan bir müşteriyle dört uçağa kadar satın almak için bir niyet mektubu imzaladı.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu