Hava Kuvvetleri

Rusya SCALP Füzesi’nin başlığını ele geçirdi

Ukrayna Hava Kuvvetleri’nin stratejik nokta operasyonu yaptığı SCALP Füzesi’nin başlığı Ruslar tarafından ele geçirildi. Füzeden elde edilebilecek bilgiler ışığında Rusya’nın karşı önlem alacağı tahmin ediliyor.

Bugüne kadar Ukraynalılar çok sayıda Rus stratejik hedefini, İngiliz ve Fransız ortaklığında geliştirilen SCALP veya Storm Shadow olarak adlandırılan füze ile vurmuştu.

Rus uzmanlar, Batı’dan Kiev’e gönderilen Storm Shadow/SCALP füzesinin Rus yetkililer tarafından incelenmesinin, gerekli özelliklere sahip sığınakların oluşturulması da dahil olmak üzere bu tür silahlara karşı savunma önlemlerinin alınmasını mümkün kılacağını vurgularken, “Bu tür bir füzeye karşı savunma sağlamak için sığınağın hangi derinlikte olması gerektiğini artık biliyoruz” ifadelerini kullandı.

Storm Shadow/SCALP, Fransız Matra ve İngiliz British Aerospace tarafından geliştirilen ve şu anda MBDA tarafından üretilen bir İngiliz-Fransız uzun menzilli, radar görünürlüğü düşük, havadan fırlatılan seyir füzesi olarak kullanılıyor. Tek bir füzenin fiyatı yaklaşık 2 milyon sterlin civarında.

Menzili 560 km kadar uzatıldı

ABD merkezli The Drive’ın iddiasına göre, ihracata yönelik üretilen füzenin menzili 250 kilometre olarak bilinse de 560 kilometreye kadar menzile sahip modifikasyonları da bulunuyor.

Yakın zamanda İngiliz haber kanalı BBC’ye konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen yetkili, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, Rusya’ya ait Belgorod ve Kursk bölgelerindeki havaalanlarını vurması için Kiev’e Storm Shadow/Scalp seyir füzelerini kullanma yetkisi verdiğini söylemişti.

Ukrayna aynı zamanda Kırım ve Karadeniz’de bulunan bazı Rus donanma üslerini de bu füzeler ile vurmuştu.

Ukraynalılar, füzeleri batı desteği ise Su-24 savaş uçağına takarak atış gerçekleştiriyor.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu