Sportif Havacılık

Kit uçaklarının en büyük üreticisi

Şeref SEZGİN

Kit uçaklarda dünya lideri bir markayı tanıtmak istiyorum: VAN’S AIRCRAFT. Amerika’da kit halinde satılan bir hava aracıdır. Tek motorlu, alttan kanat ve 2 kişiliktir. Burun ve kuyruk tekerlekli olmak üzere 2 modeli bulunmaktadır. 

Motoru ”Lycoming O-235”dir ve 19 bin dolar fiyatı vardır. ABD’de yaşıyorsanız aylık 335 dolar taksitler ile satın alabilirsiniz. En yüksek hız: 274 km/s, Kanat açıklığı: 8,5 m, Menzil: 1.650 km. 

Vans RV9 A uçağının uçuş videosu: https://youtu.be/Ym5w3ZZIdu8

10 BİN 695 UÇAK AKTİF OLARAK UÇUYOR

Şu an aktif olarak uçan 10,695 uçağı var. Standart bir ekipman ile VAN’S kit  uçağınızı 42,000 usd.ye kendiniz hazır hale getirebilirsiniz. Sizin maddi olanaklarınız uygun ise Avionikler için ”Garmin G3X Touch Flight Displays” tercih ederseniz ilave 6,000 dolar daha harcamanız olacaktır.

Garmin G3X: https://youtu.be/HPhEMTR3goQ

Garmin G3X : https://youtu.be/A8o0Nk8E0S4

VAN’S RV-9 (N689RV) uçağı ve  paneli:

2020 havacılık kuralları gereği Adsb-out içinde 2,500 dolar ödemeniz şart. Keyfiniz yerinde ise iş jetlerinde kullanılan  ”Garmin GTN 650 veya GTN 750” tercih edilir ise  25,000 dolar ilave bir maliyetiniz olur.

Garmin GTN650: https://youtu.be/iLI2iM4OBKU

Uçak tipi ve avionik tercihlerine göre fiyatlar 85,000 dolar ye kadar çıkmaktadır.

Kitin içinden açık ve eksiksiz planlar, eşleşen delik kitleri, montaja hazır parçalar vererek garajınızda uçak yapımını herkes için erişilebilir hale getirmiş durumdalar. Dünyanın dört bir yanındaki yüzlerce kişi çeşitli eğitim programlarıyla VAN’S uçaklarını inşa ediyor. Hem teknik hem de operasyonel güvenlik önlemleri eğitimini almanız şart. Genelde amatör pilot havacıların tercih ettiği bir uçak. FAA onaylı ve sertifikalı bir firmadır. 

Uçuş konusunda  temel uçuş becerileri ve  genel yeterlilik aranmaktadır. FAA yayınlarından PPL lisansınız olsa dahi bu uçak için öğretmenli sertifika almanız şart.. 

2015 yılında kit uçaklarla ilgili yayınladığı yazı:

https://www.faa.gov/documentLibrary/media/Advisory_Circular/AC_90-109A.pdf

Kit uçaklar ile ilgili kaza kırım soruşturmaları yine tüm havacılık kazalarında olduğu gibi NTSB tarafından yürütülmekte. Hatta 2014 yılında RV-10 tipinde trajik kaza yaşanmıştı. Kit endüstrisinde birçok kişi tarafından endişeyle beklenen bir dava haline gelmişti.

İnceleme sonucu pilotun yanlış bakım uyguladığı, yakıt planlama hatası yaptığı ve sonucunda iniş denemesi sırasında stol ile tam kırıma uğradığı rapor edildi. 

http://www.ntsb.gov/_layouts/ntsb.aviation/brief.aspx?ev_id=20140531X15032&key=1

Kit uçaklar ile ilgili döküman ve her türlü bilgi için çok iyi bir site var. 

https://www.kitplanes.com/

Bu uçaklarda tıpku Cessna’da olduğu gibi ”servis bültenleri” yayınlanmaktadır. Uçakta yapılması gerekli değişiklikler veya düzeltmeler yapılmadan uçulamaz. Bu bültenlerde çok acilmi yoksa bir yıl içindemi yapılması gerektiği belirtilir.

Kit uçaklar bana göremi diye düşünceniz varsa demo uçuşu veya eğitim almak isterseniz bir çok uçuş okulu mevcut. En bilindiği ve Van’s şirketininde önerdiği:

http://www.flyrv12.com/flight-schools/

Şirket ile iletişim için :

https://www.vansaircraft.com/

Fabrika Genel Merkezi ve West Coast Ofisi: Van’s Aircraft, Inc. Aurora, OR /ABD

Temsilcilik: New Garden Havaalanı (N57) Chester County, PA

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu