Genel Havacılık

Yangın söndürme pilotları THK’dan istifa etti

Geçen yıl Türk Hava Kurumu ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasında polemik konusu olan CL-215 tipi yangın söndürme uçaklarının pilotları istifa etti. Uzun süredir maaş alamayan pilotlar sosyal medya üzerinden açıklama yaptı.

Dünya standartlarında ve ülkemizdeki tek filo olan CL-215 Yangın Söndürme Uçak Filosu pilotları olarak yıllar boyunca kazanılmış bu tecrübeyi sabırla ve inatla muhafaza etmeye çalıştıklarını söyleyen pilotlar “Ancak şu ana kadar geçen süre zarfında, maaş ve alacaklarımızın ödenmesi konusunda şirketimiz tarafından aynı hassasiyeti göremedik. Bu nedenle filomuzda görevli tüm pilotlar olarak haklı fesih hakkımızı kullanarak istifa etme kararı aldık” dedi. Pilotlar, hukuki haklarını aramak üzere mahkemeye başvuracakları öğrenildi. 

THK, yangın söndürme operasyonu için piston motorlu, amfibik yani hem karaya hem de suya inebilen Canadair Bombardier imalatı CL-215 uçaklarını satın almıştı. Eski nesil olmasına rağmen uçaklar faal hale getirilmiş ve uzun süre bu uçaklar Tarım ve Orman Bakanlığı adına yangın söndürme operasyonuna katılmıştı.

BAKANLIKTAN İLGİNÇ GEREKÇE

Ancak geçen yıl bakanlık tüm dünyada uçak-helikopter birlikte kullanılmasına rağmen THK’ya ait uçakların pahalı ve yetersiz olduğunu iddia ederek kiralamamıştı. Sadece helikopter ile yapılan söndürmede özellikle İzmir’deki büyük yangında eleştiri konusu olmuştu.

yangın söndürme uçağı cl215CL-215’LER NE OLACAK

Türk Hava Kurumu’nun yönetimine geçen yıl kayyum atanmıştı. Ekonomik olara darboğazdaki kurumu kurtarmak için kayyum farklı konulurda çalışma yapıyor. CL-215’lerin envanterden çıkartılması düşünülen konular arasında. 

Uçuş ekibi iki pilottan oluşan CL-215’ler, 4 bin 900 litre su veya yangın söndürme sıvısı taşıyabiliyor. İki adet Pratt&Whitney imalatı piston motora sahip uçak, saatte 291 kilometre hızla uçabiliyor. Menzili 2 bin 94 km olan CL-215’lerin turboprop motoru kullanan CL-415 modeli de bulunuyor.

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu