Haberler

Deneysel hava araçları için ‘vergi’ alınmayacak

Maliye Bakanlığı, deneysel amaçlı geliştirilen hava araçları için tarihi bir karara imza attı. Artık deneysel hava araçlarından Motorlu Taşıt Vergisi (MTV) alınmayacak. Normalde tek motorlu pervaneli bir uçağın yıllık MTV’si 3 yaşına kadar hava araçları için yıllık 26 bin 545 TL tutuyor.

Türkiye’de neden havacılık gelişmiyor sorusunun cevaplarından biri de ne yazık ki yüksek vergiler. Hava araçlarının amatör amaçlı olması, birkaç bin dolarlık pervaneli uçaktan milyonlarca dolarlık iş jetlere aslında pek bir fark yok. Hava aracı için düşük vergi, 11 yaş üzerine alıyor. Yıllık MTV’si 12 bin 730 TL. Eğer yeni ve 3 yaşına kadar bir hava aracı ise vergi yıllık 26 bin 545 TL’ye çıkıyor. Yeni bir yolcu uçağı ise 20 ton üzeri ise vergisi 106.236 TL.

Bu konuda iki yıldır hem Maliye Bakanlığı hem de Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü nezdinde girişim ardından Maliye Bakanlığı sadece ‘Deneysel Hava Araçları’ için önemli bir karar aldı. Deneysel yani kişilerin amatör amaçlı kendi geliştirip imalatını yaptığı hava araçları vergiden kurtuldu.

Karar sonrasında ülkemizde amatör havacılığın gelişmesi için çok önemli bir engel kalkmış oldu.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu